Ondersteuning

Algemene schoolgegevens

De Campus bestaat uit drie scholen met een bijzonder onderwijsconcept: Markenhage (daltononderwijs met cultuurprofiel), Michaël college (vrijeschoolonderwijs) en Orion Lyceum (Pleion-onderwijs; Platform voor Eigentijds Onderwijs)

Alle scholen hebben een eigen gebouw en hun eigen karakter en werkwijze. In de onderbouw en op de mavo vinden de activiteiten voornamelijk in de eigen school plaats. Dat is overzichtelijk en voelt vertrouwd voor de leerlingen. In de bovenbouw havo en vwo werken ze ook geregeld samen met leerlingen van de overige Campusscholen. Daardoor doen ze nog meer kennis, inspiratie en ervaring op.

Net als op andere scholen in Breda worden leerlingen op De Campus opgeleid voor een waardevol diploma vwo, havo of mavo. Op De Campus besteden we daarnaast ook veel aandacht aan het ‘groeien’ van onze leerlingen. Iedere school doet dit op zijn eigen manier. Leerlingen krijgen de kans om naast de ‘gewone’ vakken hun talenten te ontwikkelen, volwassen te worden en zich bewust te worden van hun rol in de samenleving.
Doordat de drie scholen samenwerken op De Campus, zijn er meer faciliteiten, keuzevakken, activiteiten en evenementen waar leerlingen aan deel kunnen nemen en kunnen ze gebruikmaken van alle ondersteuningsmogelijkheden. In het document hieronder vindt u meer informatie.

Onderwijs
Ondersteuningsplan de Campus

Faciliteiten

Op de Campus kan je faciliteiten aanvragen. Dit doen we door middel van het faciliteiten formulier, deze kan je hieronder downloaden.
Tip: Bespreek de faciliteiten vooraf met een medewerker van de campus voordat u een aanvraag doet. Zo weet u precies waar een leerling recht op heeft.

Faciliteiten op de Campus met betrekking tot de examens

Als uw zoon/dochter aankomend jaar examen gaat doen is het volgende van belang;

Heb je dyslexie?

De centrale examens voor leerlingen die gebruik maken van auditieve ondersteuning worden ieder schooljaar voor 1 december besteld. Hierdoor moeten we tijdig weten of leerlingen hier wel/geen gebruik van willen maken. Later examens bijbestellen is helaas niet mogelijk. Daarnaast is het van belang dat een leerling van tevoren goed met auditieve ondersteuning heeft geoefend voordat ze dit gaan gebruiken bij een schoolexamentoets of het centrale examen.

Als de faciliteit auditieve ondersteuning/Claroread al eerder is toegekend worden de centrale examens automatisch met auditieve ondersteuning voor deze leerlingen besteld. Hier hoeft de leerling verder niks voor aan te vragen. De leerling kan dit eventueel bij zijn/haar mentor checken.

Mocht de leerling dit wel willen maar is het niet officieel toegekend en heb je dyslexie en enkel de faciliteit of 10% tijdsverlenging of laptop dan moet dit voor 1 december elk jaar officieel zijn toegekend. Dit kan middels een faciliteitenaanvraagformulier (deze kan je hieronder downloaden). Voor de toekenning van faciliteiten voor dyslexie moet de school in het bezit zijn van een kopie van de officiële deskundigenverklaring waarbij dyslexie is vastgesteld.

Heb je adhd, autisme, dyscalculie, ADD of een andere diagnose?

Als er sprake is van een officiële vastgestelde diagnose dan kan de school indien in het bezit van een officiële kopie van deze vastgestelde diagnose 10% tijdsverlenging voor toetsen en centrale examens toekennen. Is deze faciliteit in het verleden al toegekend dan is deze ook geldig bij schoolexamentoetsen en het centraal examen. Mocht deze nog niet zijn toegekend en wil je dit wel? Dan kan de leerling dit aanvragen middels een faciliteitenaanvraag (deze kan je hieronder downloaden).

Voor deze faciliteiten geldt dat deze minimaal 14 dagen voor een toets toegekend moeten zijn op de Campus om er gebruik van te maken.

Ondersteuning
Uitleg aanvraag faciliteiten 2024-2025 
Ondersteuning
Aanvraagformulier faciliteiten 2024-2025

Het ondersteuningsteam

In het ondersteuningsteam van de Campus werken diverse mensen. Hieronder vindt u meer informatie.


De Ondersteuningscoördinator

De ondersteuningscoördinatoren coördineren en adviseren omtrent alle vormen van zorg voor leerlingen. 

Voor Orion en mavo 3/4 Markenhage: 

mevrouw Kristel Damen k.damen@decampus.nl

Voor het Michaël college en alle overige afdelingen van Markenhage:

mevrouw Evelien Hoogeveen e.hoogeveen@decampus.nl


Counselors


Begeleider cluster 3


RT-ers


Leerplichtambtenaar


Centrum voor Jeugd en Gezin op de Campus


GGD

    Vertrouwenspersonen

    De scholen op de campus (Markenhage, Michaël College en Orion Lyceum) streven na dat leerlingen en medewerkers zich veilig voelen tijdens hun studie en werk. De vertrouwenspersonen dragen zorg voor activiteiten die gericht zijn op het voorkomen van ongewenst gedrag in onze school door o.a. voorlichting. Mocht een leerling of medewerker zich onverhoopt slachtoffer voelen van ongewenst gedrag binnen de school, dan kan hij/zich wenden tot één van de vertrouwenspersonen. Naast eerste opvang zullen de vertrouwenspersonen samen met de leerling of medewerker op zoek gaan naar oplossingsmogelijkheden voor de ongewenste situatie. Een uitgebreide taakomschrijving van de vertrouwenspersonen vindt u hieronder. De vertrouwenspersonen op de campus zijn:

    Een vertrouwenspersoon is een aanspreekpunt voor leerlingen en hun ouders met klachten over ongewenste omgangsvormen. Op onze school vangt zo’n vertrouwenspersoon de betrokkenen op en begeleidt hen bij het zoeken naar een oplossing voor de klacht. Op deze manier levert de vertrouwenspersoon een bijdrage aan het bevorderen en borgen van de sociale veiligheid op Markenhage.

    Ongewenste omgangsvormen zijn:
    – seksuele intimidatie
    – discriminatie
    – racisme
    – pesten
    – agressie.

    De vertrouwenspersoon kan een hiermee geconfronteerde leerling op de volgende manieren begeleiden:

    1. Door het voeren van gesprekken: luisteren en de mogelijkheden met bijbehorende gevolgen doorspreken. Hierbij heeft de leerling (en zijn/haar ouders) altijd zelf de regie in handen.

    2. Mediatie:
    meegaan naar gesprekken op verzoek van de leerling (en zijn/haar ouders).

    3. Klachtenregeling begeleiden:
    de leerling (en zijn/haar ouders) begeleiden in het klachtenproces en op hun verzoek meegaan naar de klachtencommissie.

    4. Doorverwijzen:
    – intern bij pedagogische of organisatorische klachten naar de mentor, docent of afdelingsleider;
    – intern bij problemen in de privésfeer naar de mentor of counselor;
    – extern naar een vertrouwenspersoon buiten Markenhage, indien de interne vertrouwenspersonen niet beschikbaar of ongewenst zijn.

    Daarnaast adviseert de vertrouwenspersoon, gevraagd en ongevraagd, de schoolleiding

    Dyslexie en dyscalculie

    Voor alle scholen van De Campus is er een dyslexie- en een dyslcalculieprotocol, waarin zowel de wettelijke bepalingen als de schoolspecifieke invulling daarvan vermeld staan. Beide protocollen zijn hieronder te vinden.

    Textaid, Claroread en andere hulpmiddelen.

    Voor leerlingen met dyslexie beschikken wij over diverse hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan audiotoetsen en examens via Claroread. Voor huiswerk of andere taken kunnen leerlingen en ouders thuis het programma Textaid aanschaffen. Zo kan een leerling ook thuis met auditieve ondersteuning werken. De Campus bestelt indien nodig ook eventueel beschikbare digitale boeken. Daarnaast kunnen deze leerlingen tijdverlening krijgen van 10% voor toetsen en examens.
    Op de website www.woordhelder.nl staat meer informatie over de aanschaf van textaid. Tip: Je kan dit zelfs een week gratis uitproberen.

    Leerlingen met dyscalculie krijgen tijdsverlening van 10% bij toetsen en examens van rekenkundige vakken. Bij examens en toetsen van andere vakken, waar meerdere rekenkundige onderdelen in zitten, mag er gebruik worden gemaakt van de toegestane rekenkaarten en een rekenmachine.

    Ondersteuning
    Dyslexieprotocol 
    Ondersteuning
    Dyscalculieprotocol 

    Belangrijke documenten

    Vanuit het ondersteuningsteam kennen we ook andere belangrijke documenten, deze vindt u hieronder.

    Ondersteuning
    Pestprotocol