Onderwijs

Leerlingen van de bovenbouw volgen de gemeenschappelijke vakken op het Orion Lyceum. De overige vakken volgen zij op de Campus, waarbij de leerlingen les kunnen krijgen van docenten van één van de drie Campus scholen (Michaël College, Markenhage, Orion Lyceum). Alle vakken kunt u terugvinden in de lessentabel in deze schoolgids. Voor informatie over deze docenten kunt u contact opnemen met het Orion Lyceum.

Inrichting onderwijs

Wat willen we bereiken?

Orion wil de leerlingen als vanzelfsprekend begeleiden richting het behalen van een havo- of vwo-diploma. Daarnaast willen wij hen specifieke Orioncompetenties meegeven.

Orionleerlingen worden:

  • Onderzoekers
  • Verhalenvertellers én luisteraars met groot reflectievermogen
  • Creatieve denkers en ontwerpers met respect voor elkaar en omgeving
  • Zelfstandige én prima samenwerkers
  • Goed in organiseren, plannen en netwerken
  • Mediawijs en kunnen snel, doelgericht schakelen
  • Open voor en ervaren mét de buitenwereld
  • Ondernemers die verantwoordelijkheid nemen en dragen

Hoe doen we dit?

Op de volgende pagina kunt u, in schema uitgebeeld, zien hoe we dit bewerkstelligen.

Toelichting

  • Onderzoekend leren speelt een belangrijke rol in het onderwijs van het Orion Lyceum. Per periode van ongeveer elf weken werkt de leerling aan het onderzoek. Dit kan een vrij of gestuurd onderzoek zijn, afhankelijk van het leerjaar en de periode. 
    • Aan het eind van iedere periode presenteert de leerling de resultaten van zijn onderzoek. De ouders van de betreffende leerlingen worden altijd uitgenodigd voor deze presentatie.
  • Op het Orion Lyceum volgen leerlingen zowel vaklessen als leerplantijd in heterogene leergroepen. In de eerste drie leerjaren zijn de groepen verdeeld op grond van de gegevens van het basisonderwijs en aangeleverde informatie door ouders. 
  • Aan het eind van leerjaar 3 neemt de lerarenvergadering een besluit voor bevordering naar h4 dan wel v4.  De toetsing en het aanbieden van leerstof op niveau vindt plaats via differentiatie binnen leeratelier Rembrandt. Havo- en vwo-leerlingen zitten in leerjaar 1,2 en 3 bij elkaar in de leergroepen. Vanaf het vierde leerjaar zijn de routes voor havo- en vwo-leerlingen gescheiden. 
    • Aan het eind van het derde leerjaar kiest elke leerling een vakkenpakket, ook wel ‘profiel’ genoemd, dat hij gaat volgen in de bovenbouw. Er is een keuze uit vier profielen. Onder de maatschappijstroom vallen de profielen Cultuur & Maatschappij (C&M) en Economie & Maatschappij (E&M). De andere twee profielen vallen onder de natuurstroom: Natuur & Gezondheid (N&G) en Natuur & Techniek (N&T). Binnen deze profielen bestaan er verplichte profielvakken en profielkeuzevakken. Welke vakken dat zijn, is afhankelijk van het profiel. De begeleiding van dit keuzeproces is in handen van de decaan, de leergroepbegeleiders en de vakdocenten. 
  • In de bovenbouw wordt er gewerkt in heterogene én homogene groepen. De leerlingen blijven van elkaar leren. Het werken in heterogene en homogene groepen bevordert de persoonlijke ontwikkeling en hiermee ook de examenresultaten. 

Voor schooljaar 2023-2024 zijn de leergroepbegeleiders:

    KlasLeergroepbegeleider
    1A brugjaarMevr. R. de Groot
    1B brugjaarDhr. N. Hagemeijer en Mevr. M. Sillekens
    2A brugjaarMevr. S. Zwegers
    2B brugjaar Dhr. K. van der Lee
    3A brugjaarDhr. J. Rasenberg
    3B brugjaarMevr. E. de Groot
    4 havoMevr. M. Boon
    4 vwoDhr. B. Geurts
    5 havoMevr. E. van Oirschot
    5/6/vwoMevr. J. Verschuuren

    • In het vierde leerjaar start voor havo- en vwo-leerlingen het examentraject. Daartoe krijgen zij het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA) uitgereikt. Dit programma is in principe het begin van een doorlopende route van twee of drie jaar, respectievelijk havo en vwo, waarin alle stof en de bijbehorende toetsing volledig beschreven staan, alsook de weging van de beoordeling. Dit alles t.b.v. een vooraf bepaalde en dus vastgestelde manier van bepaling van het eindcijfer schoolonderzoek. In de bovenbouw gaat de focus vanzelfsprekend meer richting het examen. Het onderzoek krijgt steeds meer een wetenschappelijk karakter en vormt uiteindelijk de kroon op de Orioncarrière. Het schema op de vorige bladzijde laat zien dat alle leerlijnen uiteindelijk samen komen in het afstudeerproject.
    • In het vierde leerjaar vindt voor het eerst de samenwerking in de havo-vwo bovenbouw plaats tussen de Campusscholen: Markenhage (daltononderwijs), Michaël college (vrijeschoolonderwijs) en Orion Lyceum (PLEION-onderwijs). De samenwerking is gebaseerd op een hybride model, hetgeen betekent dat naarmate het eindexamen dichterbij komt, er intensiever wordt samengewerkt. Door deze samenwerking zijn de campusscholen in staat een rijk palet aan vakken aan te bieden.

    Leerplantijd

    Leerlingen in leerjaar 1 tot en met 3 hebben vijf lesuren per week leerplantijd (LPT). Een les per week wordt besteed aan mentoraat. Tijdens LPT werken de leerlingen aan verschillende opdrachten voor hun autobiografie, aan studievaardigheden, maar ook aan hun onderzoek onder leiding van de leergroepbegeleider. De gedachte hierachter is dat leerlingen in de eerste drie jaar goed toegerust worden met vaardigheden en kennis om in de bovenbouw succesvol te zijn. In leerjaar 4 en 5 vwo zijn er structureel vier lessen leerplantijd opgenomen. In leerjaar 5 havo en 6 vwo zijn drie lessen leerplantijd ingeroosterd. Daar waar ruimte is voor de leerling om tot eigen keuzes te komen, bieden we die gelegenheid.

    Maatwerk in de vaklessen

    Op het Orion Lyceum bieden we maatwerk. Wij zien het als een belangrijke taak om jou als leerling goed te leren kennen en je te begeleiden bij jouw eigen leerroute. Op het Orion zijn klaslokalen als leeratelier ingericht. Tijdens de onderbouw volg je hier de vaklessen. In het leeratelier werk je afwisselend aan instructietafels, zelfwerkplekken en verdiepingsplekken. Talen leer je bijvoorbeeld in het taalatelier, waarin je zelf kiest met welke taal en met welke vaardigheid je aan de slag gaat. De docent krijgt hulp van co-teachers: dit zijn andere docenten of stagiaires. Zo kunnen we lessen op meerdere niveaus aanbieden en je optimaal begeleiden in je leerproces. 

    Bij vakken waarvoor je een uitzonderlijk talent hebt, kun je ook keuzes maken. In onze leerateliers draai je gewoon in de groep mee, maar je hoeft je nooit te vervelen. Je kunt sneller door de stof heen, meer uitdaging krijgen, een aanvullend traject oppakken – net waar jij behoefte aan hebt. Zo zou je ook versneld vwo kunnen doen voor een bepaald vak of, als je op de havo zit, bepaalde vakken op vwo-niveau kunnen afsluiten. Verder kun je in de derde klas al maatschappijleer en culturele kunstzinnige vorming volgen.

    Op het Orion Lyceum vinden we overigens dat wat je hoogbegaafdheidsleerlingen aanbiedt van waarde moet zijn voor álle leerlingen. Wij zoeken steeds naar voldoende ruimte om buiten de vaste paden je eigen weg te mogen volgen, wanneer je daar behoefte aan hebt. Het schema op de volgende pagina laat zien hoe Orion het verschil maakt en aan welke typen differentiatie en aan welke verschillen we denken bij verschillende leerbehoeften.

    Rapportage

    Ouders ontvangen aan het eind van elke periode een rapportage over de voortgang van hun kinderen. 

    Ouders en leerlingen kunnen gedurende het jaar Magister 6 raadplegen voor de behaalde cijfers en gemiddelden.

    Overgangen en determinatie

    Gedurende het schooljaar vinden er met de leerling en de ouders in principe twee voortgangsgesprekken plaats met de leergroepbegeleider. Hierin worden de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind besproken.

    Aan het eind van leerjaar 3 neemt de lerarenvergadering een besluit voor bevordering naar h4 dan wel v4. Aan het eind van leerjaar 3 wordt het definitieve profiel gekozen. Dit proces wordt begeleid door de decaan. De leergroepbegeleider en de vakdocenten hebben hierin een adviserende rol.

    De overgangsregels kunt u vinden op de website.

    Roosters en lessen

    Lestijd 

    De lestijd is primair gericht op het vergroten van de kennis en vaardigheden binnen één of meerdere leergebieden/vakken. De lessen worden in principe gegeven in eenheden van 50 minuten, soms in blokuren van 100 minuten. 

    lesuitval onderbouw

    Leerlingen in de onderbouw hebben in principe geen lesuitval door bijvoorbeeld ziekte van een leraar. Bij afwezigheid van de leraar, zal in Magister het huiswerk staan dat de leerlingen in het klaslokaal kunnen maken. Surveillance is hierbij aanwezig. Uren aan de randen van de dag kunnen bij uitzondering uitvallen. Dit is te zien in Magister.

    Beschikbaar zijn

    Van alle leerlingen wordt verwacht dat zij van 08.00-17.00 uur beschikbaar zijn voor lessen, inhaalwerk en corvee. Bij regelmatig te laat komen, moet een leerling zich om 08.00 uur melden.

    Lestijden 

    Onderstaand het basisrooster, het persoonlijk rooster van de leerling kan hiervan afwijken.

    Normaal rooster 
    (50 min)
    tijd

    1e uur

    08.30 - 09.20 uur
    2e uur09.20 - 10.10 uur
    3e uur10.10 - 11.00 uur
    Pauze11.00 - 11.20 uur
    4e uur11.20 - 12.10 uur
    5e uur12.10 - 13.00 uur
    pauze13.00 - 13.30 uur
    6e uur13.30 - 14.20 uur
    7e uur14.20 - 15.10 uur
    8e uur

    15.10 - 16.00 uur

    *9e uur16.00 - 16.50 uur

    * 9e uur vindt eventueel alleen plaats bij de bovenbouw

    verkort rooster 
    (35 min)
    tijd

    1e uur

    08.30 - 09.05 uur
    2e uur09.05 - 09.40 uur
    3e uur09.40 - 10.15 uur
    Pauze10.15 - 10.30 uur
    4e uur10.30 - 11.05 uur
    5e uur11.05 - 11.40 uur

    6e uur

    11.40 - 12.15 uur
    Pauze12.15 - 12.45 uur
    7e uur12.45 - 13.20 uur
    8e uur

    13.20 - 13.55 uur

    *9e uur13.55 - 14.30 uur

    Overige praktische zaken onderwijs

    Inhaalbeleid onderbouw

    Voor het inhalen van de proefwerken en/of schriftelijke overhoringen (door ziekte of andere afwezigheid) gelden de volgende regels:

    • De leerling dient zich, als deze na ziekte/afwezigheid weer op school is, te melden bij desbetreffende docent voor het afspreken van een inhaalmoment. De leerling is zelf verantwoordelijk voor het initiëren van zo’n afspraak.
    • De leerling dient gemiste toetsen (waaronder ook werkstukken) en herkansingen van een periode vóór het einde van die periode in te halen.
    • Wanneer de leerling geen afspraak maakt voor een inhaaltoets of niet op komt dagen op het afgesproken inhaalmoment, noteert de docent het cijfer 1 in Magister.

    Inhaalbeleid bovenbouw

    Voor het inhaalbeleid van de bovenbouw verwijzen we naar het examenreglement.

    Huiswerkondersteuning

    Binnen leerplantijd leren de leerlingen onder andere vaardigheden om te plannen en te studeren. Daar hoort ook huiswerk bij. Huiswerk is niet alleen bedoeld om de leerlingen extra leertijd te geven. Het is een middel om de leerstof te oefenen en te herhalen. Dat sluit aan bij de ontwikkeling die onze leerlingen op hun leeftijd doormaken. Bovendien verstevigt huiswerk het contact tussen de school en de ouders. Zij zien immers waar hun kind mee bezig is. Daarom is huiswerk een verplicht onderdeel van het onderwijsprogramma.

    De docent en/of leergroepbegeleider kan een leerling opgeven voor HOT (Huiswerk Onder Toezicht). De vakdocent/leergroepbegeleider zal hiervan gebruik maken als een leerling moeite heeft met het op orde houden van zijn huiswerk of bij het niet tijdig inleveren van opdrachten.

    Leerplantijd

    De leerplantijd is toegespitst op de ontwikkelingsfase van de leergroep en de leerling. Deze tijd is ingericht rondom de volgende zaken:

    • Begeleiding van het onderzoek
    • Begeleiding van het proces m.b.t. autobiografie
    • Sociaal-emotionele begeleiding
    • Begeleiding leergroep en individuele begeleiding
    • Aanleren van studievaardigheden
    • Huiswerkbegeleiding
    • Begeleiding bij het profielkeuzeproces (leerjaar 3)
    • Begeleiding m.b.t. het afstudeerproject (eindexamenklassen)

    Orion uren (keuzecursussen, studium Generale, Orion Cinema, Binnen- en buitendagen, evenementen)

    Orion-uren 

    • bieden nieuwe, spannende en interessante perspectieven op de wereld door te kiezen voor onderwerpen en ideeën die voor jonge mensen leerzaam of inspirerend zijn;
    • kunnen worden verzorgd door iedereen: zowel binnen de Oriongemeenschap en mensen in hun netwerk als daarbuiten. We willen hiermee voor de school een netwerk tot stand brengen van interessante verhalenvertellers;
    • vallen binnen het curriculum, tellen dus mee als onderwijstijd en hebben daarom waar mogelijk een relatie met andere vakken binnen het curriculum;
    • hebben vanuit hun leerzame of inspirerende waarde een directe relatie met de autobiografie van de leerling.

    Alle Orion uren zijn opgezet voor de leerlingen om het leren een meerwaarde te geven. Behalve op het moment zelf zal er daarom tijdens leerplantijd aan reflectie worden gedaan. Richtvragen voor verslaglegging door de leerling zijn bijvoorbeeld: wat zijn mijn verwachtingen, wat hebben we gedaan, wat heb ik ervan geleerd, wat betekent dit voor de toekomst? Ook kan het zijn dat leerlingen verslag doen d.m.v. van een fotoreportage, een film of een stukje op het schoolweblog of de Facebookpagina.

    De Orion uren vinden op het 7e en 8e lesuur plaats op verschillende vrijdagen. Welke vrijdagen het betreft vindt u terug op de website (jaarrooster) en in Magister.

    1. Studium Generale
    2. Keuzecursussen
    3. Orion Cinema
    4. Binnen-/buitendagen

    Orion uren behoren tot de kroonjuwelen van onze school. Ze zijn bedoeld ter inspiratie van de leerlingen en leveren een aanzienlijke bijdrage als 'venster op de wereld'. De filosoof Plato zou zeggen: 'Een oriëntatie op het goede, het ware en het schone'. Orion Lyceum hecht er veel waarde aan om elk schooljaar weer een rijk programma neer te zetten.

    Orion uren vinden op school plaats of binnen afzienbare afstand van school.

    De Orion uren vinden op het 7e en 8e lesuur plaats op verschillende vrijdagen. Welke vrijdagen het betreft vindt u terug op de website (jaarrooster) en in Magister.

    Hieronder volgt een korte toelichting van de verschillende vormen die de Orion uren omvatten.

    --> Keuzecursussen

    In twee blokken binnen het schooljaar wordt de mogelijkheid geboden een keuzecursus van zes weken te volgen. Denk hierbij aan: filosofie, Latijn, Chinees, Spaans, fotografie, koken, drama, strategisch denken, architectuur, design en ontwerp, graffiti, DJ’en, gaming en songwriting. De groepsgrootte is ca. vijftien leerlingen van 12-18 jaar. Leerlingen uit verschillende leerjaren ontmoeten elkaar in een andere setting dan de leergroep van iedere dag.

    --> Studium Generale

    Studium Generale vindt zo nu en dan op vrijdagmiddag plaats. Publiek en spreker kunnen variëren. De primaire functie is het prikkelen van de nieuwsgierigheid van leerlingen en het vergroten van de kennis van en over de wereld die de leerling omringt. Sprekers uit diverse beroepenvelden vertellen meestal vanuit persoonlijke beleving over hun passie. Zo hebben er in de afgelopen jaren politici, archeologen, topsporters, artsen en ouders lezingen gegeven op Orion. Behalve leerlingen zijn er ook ouders en andere belangstellenden welkom bij Studium Generale.

    --> Orion Cinema

    Bij Orion Cinema kijken de leerlingen, veelal in hun leergroep, een relevante film of documentaire. Vertoonde films zijn meestal filmhuisfilms en Oscarwinnaars met een relevantie voor het moment. Te denken valt aan Nederlandstalige films zoals Simon, maar ook Amélie, Rain Man, Planet of the Apes, La Vita è Bella, Atonement en The Bucket List.

    Net als bij de Studium Generale en Keuzecursussen wordt ook bij Orion Cinema besproken welke thematiek er in de film zit en welke waarde dat voor ons heeft. Meestal schrijven de leerlingen een reflectie op de inhoud of het thema. Zo kan er bijvoorbeeld een verband worden gelegd tussen de thematiek en de Eerste Wereldoorlog, waar menselijke relaties en vraagstukken als boetedoening of compassie terugkomen.

    --> Binnen- en buitendagen

    Binnen-/Buitendagen zijn de schoolreizen van het Orion. In de afgelopen schooljaren bezochten we Rotterdam, Amsterdam en Antwerpen. In de ochtend staat meestal een educatief bezoek gepland dat in dienst kan staan van een van de vaklessen of dat anderszins leerzaam is, bijvoorbeeld een kenmerkende highlight van de stad, een rondleiding door een expert, een museumbezoek, etc. In het tweede deel van de binnen-/buitendag kunnen groepjes leerlingen en de vakdocenten zelf hun programma bepalen en vrij de omgeving verkennen. ‘Samen de wereld en jezelf ontdekken’ is immers de slogan van de school.

    --> Evenementen

    Tekst van het artikel.

    Lessentabel havo en vwo 2023-2024

    havo

    Klas 1
    havo/vwo
    Klas 2
    havo/vwo
    Klas 3 
    havo/vwo
    havo 4havo 5

    Leerplantijd (LPT)

    5

    5543
    CKV1,5
    Nederlands3232,53
    Engels33

    2

    2,53
    LO33321
    Maatschappijleer1,5
    Orion uren11111
    Duits3233
    Frans22233
    Aardrijkskunde22232,5
    Geschiedenis2222,752,75
    Economie233
    Beco32,5
    Biologie21,5*0,5*33
    Wiskunde333
    Wiskunde A32,5
    Wiskunde B33
    Wiskunde C(3)(2,5)
    NASK12
    Scheikunde22,752,75
    Natuurkunde233
    Kunst algemeen21**1**11
    Kunst beeldend

    2

    2
    Kunst drama22
    MAW2,53
    BSM33
    Informatica33
    Muziek1133

    * resp. 2 en 1 lesuur per halfjaar
    ** 2 lesuren per half schooljaar

    vwo

    Klas 1
    havo/vwo
    Klas 2
    havo/vwo
    Klas 3
    HAVO/vwo 3
    vwo 4vwo 5vwo 6

    Leerplantijd (LPT)

    5

    554

    4

    3
    CKV1,5
    Nederlands3232,533
    Engels33

    2

    2,533
    LO333211
    Maatschappijleer1,5
    Orion uren111111
    Duits32

    2

    33
    Frans222

    2

    33
    Aardrijkskunde222

    2

    3

    2,5
    Geschiedenis2222

    3

    3
    Economie2

    2

    33
    Bedrijfseconomie232
    Biologie21,5*0,5*233
    Wiskunde333

    Wiskunde A333
    Wiskunde B33,53
    Wiskunde C332
    NASK12
    Scheikunde2232,5
    Natuurkunde2332,5
    Kunst algemeen21**1**111
    Kunst beeldend222
    Kunst drama212
    MAW33
    BSM330,5
    Informatica330,5
    Muziek

    1

    1233

    * resp. 2 en 1 lesuur per halfjaar
    ** 2 lesuren per half schooljaar

    Kwaliteitszorg

    KWALITEIT

    Het Orion Lyceum wil zo transparant mogelijk zijn over de kwaliteit van haar onderwijs. Daarom is het goed dat er instanties zijn die aan de hand van objectieve criteria de kwaliteit van het onderwijs meten. Het bekendste onderzoek is dat van de Inspectie van het onderwijs. 

    Uiteraard hebben wij zelf ook een opvatting over hetgeen goed en minder goed gaat binnen de school. Wij zijn ervan overtuigd dat onderwijskwaliteit niet kan worden gereduceerd tot alleen maar cijfers. Wij bieden eigentijds onderwijs waarin onderzoekend leren, maatwerk en persoonlijke ontwikkeling centraal staan, waarbij aandacht voor de leerling met het sterke mentoraat voor ons een kwaliteitscriteria is. Eenmaal in de drie jaar nemen wij bij ouders/verzorgers, leerlingen en/of personeel  een groot landelijk tevredenheidsonderzoek af. 

    Kwaliteitsverbetering op het gebied van onderwijs en organisatie heeft onze voortdurende aandacht.

    Examenpercentages 2022-2023

    Geslaagden voor de afdeling havo: 100 %                                                                                                Geslaagden voor de afdeling vwo: 100 % 

    IDU in,door- en uitstroomgegevens 2023

    Leerjaaraantal leerlingen per 01-10-2021tussentijds ingestroomdtussentijds vertrokkeneinde schooljaar verlaten met bevorderingeinde schooljaar vertrokken zonder bevorderingtotaal in het leerjaar per 31-07-2022Bevorderdniet bevorderd

    13410 (0%)1 (2,9%)0 (0,0%)3432 (94,1%)2 (5,9%)
    23700 (0%)1 (2,9%)1 (2,9%)3534 (97,1%)1 (2,9%)
    h/v 33600 (0%)2 (6,1%)1 (3%)3330 (90,9%)3 (9,1%)
    havo 42600 (0%)0 (0%)1 4%)2520 (80%)5 (20%)
    vwo 41200 (0%)0 (0%)0 (0%)1212 (100%)0 (0%)
    vwo 5800 (0%)0 (0%)0 (0%)88 (100%)0 (0%)


    VENSTERS VOOR VERANTWOORDING/SCHOLEN OP DE KAART

    In het project ‘Vensters voor Verantwoording’ maken scholen in het voortgezet onderwijs afspraken over de manier waarop zij hun schoolprestaties via hun website presenteren. Dit doen zij aan de hand van ruim twintig onderwerpen.

    Vanaf 2011 maken de meeste VO-scholen hun schoolgegevens over kwaliteit en sfeer openbaar op een landelijke website. Het Orion Lyceum neemt daaraan deel, evenals alle andere scholen van Libréon In de loop van dit schooljaar kunt u de resultaten van het onderzoek bekijken op de website.


    pleion

    PLEION staat voor Platform eigentijds onderwijs en wordt sinds 2006 gevormd door 14 VO scholen uit heel Nederland. Deze scholen hebben een eigenwijze blik op onderwijs. Hoewel iedere school anders is, spreken we gerust van eenheid in verscheidenheid.

    De gezamenlijke verantwoordelijkheid die PLEION erkent, stimuleert leren: van, met en door elkaar. Op onze scholen vormen leerlingen samen met de professionals een leergemeenschap. Samen bereiken wij gemeenschappelijke onderwijsdoelen van kwalificatie, socialisatie, identiteit en persoonsvorming. Het onderwijs maken we tenslotte samen: leerlingen met hun eigen team en PLEION scholen samen.

    We willen dat alle betrokkenen constant worden uitgedaagd zich nieuwe kennis en vaardigheden eigen te maken. Onderwijs is veel meer dan lesgeven. Het gaat ons er om eigenaarschap bij het leren te creëren. Dit raakt aan de pedagogiek, de didactiek, de begeleiding van het leerproces en vele andere facetten. Het gaat over samenwerken met aandacht voor kritische (zelf-) reflectie en onderzoekend leren. Een professional heeft in de visie van PLEION een onderzoekende houding t.o.v. van de eigen professionele ontwikkeling, de ontwikkeling van het onderwijs en de school. Iedereen beseft dat er een bijdrage geleverd wordt aan de kwaliteit van onderwijs.