Regels en afspraken

Het Orion Lyceum heeft als eerste school van Nederland het handvest voor compassie getekend. Dit handvest gaat uit van de Gouden Regel: 

''Behandel de ander, zoals je zelf behandeld wilt worden.''

Deze richtlijn is het vertrekpunt voor alle andere regels en afspraken binnen onze school. Om goed met elkaar en het gebouw om te gaan en vooral om allemaal goed te kunnen werken en leren volgen hier de belangrijkste basisafspraken.

Basisafspraken

  • We benaderen elkaar positief.
  • We praten met elkaar en niet over elkaar.
  • We respecteren verschillen.
  • We zijn zuinig op onze en op elkaars spullen.
  • We eten en drinken in de aula.
  • We ruimen onze rommel op en zorgen samen voor een schone school.
  • We luisteren naar aanwijzingen van al het campuspersoneel.

Pauze

  • In ons schoolgebouw hebben de leerlingen de beschikking over de “apenrots” en enkele hoge tafels en stoelen. Hier mogen de leerlingen lunchen of pauzeren, Bij droog weer en gunstige temperaturen zijn de leerlingen zoveel mogelijk buiten.
  • Op het Orion Lyceum is er geen eigen catering, wel staat er een automaat met drinken en versnaperingen, leerlingen kunnen dit kopen via betaling met een bankpas. Deze automaat staat onder beheer van de catering locatie Markenhage.
  • Chips en overige snacks worden door de leerlingen alleen buiten gegeten. Na de pauze ruimt ieder zijn eigen afval op in de daarvoor bestemde afvalbakken. 
  • Leerlingen/gasten maken gebruik van de toiletten onder de apenrots.  
  • De onderbouwleerlingen verblijven tijdens de pauzes alleen in en rond de eigen school. Bovenbouwleerlingen volgen ook lessen op de Campus en mogen tijdens pauzes en tussenuren de school verlaten. 

Omgeving 

Net als de bewoners in deze wijk, is iedereen op school verantwoordelijk voor de omgeving van de school. We zorgen dus dat afval niet op straat belandt en bezorgen geen overlast aan de buurtbewoners en de natuur. 

Mobiele devices

    • Leerlingen dienen hun mobiele telefoons tijdens de gehele lesdag (inlcusief pauzes) te bewaren:
      • in hun kluisje bij de lessen op het Orion Lyceum;
      • voor bovenbouwleerlingen: in de daarvoor bestemde telefoontassen bij lessen op de Campus.
      • Deze aanpak voor de mobielvrije school is een pilot tijdens het najaar van 2023. Met ingang van 1 januari 2024 wordt Campusbreed beleid van kracht.
    • Het maken van beeld- en geluidsopnames in en rond de campus is verboden zonder uitdrukkelijke toestemming van de docent en/of de betrokkene(n).
    • Voor elke publicatie van beeld- en geluidsopnames die in de klas of op de campus gemaakt zijn, is bovendien toestemming vereist van alle betrokkenen.
    • Het gebruik van laptops is toegestaan voor onderwijsdoeleinden.

    Wanneer een leerling zijn telefoon bij heeft of (zonder toestemming) gebruikt tijdens de les, wordt deze ingenomen door de docent. Aan het einde van de les krijgt hij deze terug. De docent maakt een melding naar de leerlingbegeleiding/receptie van de desbetreffende school, onder vermelding van leerling, klas en lesuur. Na registratie krijgt de leerling de melding dat hij zich de volgende dag om 8.00 uur moet melden bij het leerlingenloket of de receptie.

    Na drie keer innemen wordt er contact opgenomen met de ouders/verzorgers.

    Uitgebreidere informatie over sociale media/mobiele telefoons staat in de protocollen op de website.

    De ouder/verzorger speelt een belangrijke rol bij het social media gebruik en wij vragen u daarom om ook thuis een oogje in het zeil te houden en op de hoogte te zijn van het social media gedrag van uw kind. 

    Indien een leerling op school geconfronteerd wordt met pestgedrag, meldt dit direct bij de leergroepbegeleider of de anti-pestcoördinator.

    Ziek-/betermelding 

    Van ouders wordt verwacht dat ze hun kind telefonisch ziekmelden tussen 8.00 en 8.30 uur onder vermelding van de reden. 

    Mocht een leerling zonder afmelding niet op school aanwezig zijn of wordt de leerling ziek tijdens schooltijd, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met de ouders op. Wanneer een leerling weer beter is, dan meldt hij zich vóór zijn 1e lesuur bij de receptie. 

    Voor de procedure van ziekmelding bij een schoolexamen verwijzen wij naar het examenreglement. De verzuimregistratie wordt genoteerd in Magister. Met een persoonlijke inlogcode kunnen ouders de absenties van hun zoon/dochter inzien. 

    Absentie door afspraken 

    Afspraken onder schooltijd aan tandarts, orthodontist, huisarts o.i.d. dient door de ouders enkele dagen voor de afspraak schriftelijk gemeld te worden (info@orionlyceum.nl).

    Indien de afspraak niet bekend is, mag de leerling de school niet verlaten. Om lesuitval bij de leerling te voorkomen, gelieve de afspraken zoveel mogelijk buiten de lesuren in te plannen. Indien een leerling toch tijdens een les een buitenschoolse afspraak heeft of voortijdig de les verlaat voor een afspraak, dan meldt de leerling dit tijdig aan de desbetreffende vakdocent. Ook bij afwezigheid bij bijzonder verlof en bij afspraken op school voor RT of maatschappelijk werk, wordt de vakdocent tijdig door de leerling ingelicht. Dit in verband met eventuele presentaties, proefwerken en/of overhoringen die door de vakdocent gepland zijn. 

    Indien de leerling een afspraak heeft tijdens schooltijd, meld hij/zij zich altijd bij vertrek en terugkomst op school bij de receptie.

    Te laat

    Als een leerling te laat op school verschijnt, meldt hij/zij zich bij het leerlingenloket/receptie. Wanneer de leerling geen geldige reden heeft, dan dient hij/zij zich de daaropvolgende schooldag om 8.00 uur te melden bij het leerlingenloket/receptie. Ook bij ongeoorloofd te laat komen in de overige lesuren dienen leerlingen zich de volgende schooldag om 08.00 uur te melden. Dit is voor leerling en ouder(s)/verzorger(s) te zien in Magister 6.

    Overeenkomstig de leerplichtwet hanteren we het volgende beleid:

    • Leerlingen die 4 keer te laat komen: leerling krijgt gesprek met leergroepbegeleider en de ouder/verzorger wordt hiervan op de hoogte gesteld. 
    • Leerlingen die 6 keer te laat komen: ouder/verzorger ontvangt een brief vanuit school. De leergroepbegeleider en teamleider worden hierover geïnformeerd.
    • Leerlingen die 8 keer te laat komen: er volgt een preventief gesprek met de leerplichtambtenaar tijdens het spreekuur op school; ouder/verzorger wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld.
    • Leerlingen die 12 keer te laat komen: leerplichtambtenaar houdt een officieel waarschuwingsgesprek met de leerling en eventueel met de ouder/verzorger. Ouder/verzorger wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gesteld.
    • Leerlingen die 16 keer te laat komen: leerplichtambtenaar kan besluiten de leerling naar Halt te verwijzen. Ouder/verzorger wordt hiervan schriftelijk op de hoogte gebracht.

    Mocht een leerling zonder geoorloofde reden afwezig zijn bij één of meerdere lessen, dan zal hij de gemiste tijd dubbel dienen in te halen. De leergroepbegeleider en de teamleider worden hiervan op de hoogte gesteld, tevens wordt er een aantekening in Magister gemaakt. De gemiste lessen en de in te halen uren zijn voor leerling en ouder(s)/verzorger(s) terug te zien in Magister 6.

    Om het onderwijsleerproces goed te laten verlopen is het belangrijk dat alle leerlingen op tijd in de lessen aanwezig zijn. 

    Te laat komen is standaard ongeoorloofd. Wij zijn als school wettelijk verplicht om de aanwezigheid te controleren en ongeoorloofd verzuim te melden.

    Buspas                  

    Leerlingen die lang moeten reizen om op school te komen, kunnen in aanmerking komen voor een buspas. De buspas kan aangevraagd worden via onderstaand mailadres. De school beoordeelt de aanvraag en bepaalt of de buspas wordt uitgegeven. De buspas geldt alleen voor het 1e lesuur (8.30 uur). De leerling meldt zich bij aankomst op school altijd eerst bij de receptie voordat hij/zij de les ingaat.

    Buspassen blijven één schooljaar geldig en moeten elk schooljaar opnieuw aangevraagd worden via mevrouw Langen,  c.langen@orionlyceum.nl

    Raadpleeg een dag van tevoren de weersvoorspelling, om op weersomstandigheden te anticiperen. Vertragingen in het openbaar vervoer komen veelvuldig voor, calculeer deze altijd in. 

    Sport en bewegen 

    Gymkleding is verplicht. Als een leerling niet mee kan doen met de lessen sport en bewegen dan moet dit vóór 08.30 uur schriftelijk met reden aan de vakdocent worden meegedeeld. De leerling beslist, in overleg met de vakdocent, of hij meegaat naar de gymzaal of in een daartoe aangewezen ruimte gaat werken. Mocht de leerling zijn sportkleding vergeten zijn, dan dient hij verplicht in de gymzaal aanwezig te zijn. Mist een leerling te veel lessen, dan wordt er gekeken hoe deze tijd kan worden ingehaald. 

    Kledingvoorschift

    Op school en tijdens schoolactiviteiten dragen leerlingen en medewerkers gepaste kleding. Kleding, of het gebrek aan kleding, mag anderen niet afleiden van het leren. Dit betekent onder andere dat het bovenlichaam, de buik en de bovenbenen fatsoenlijk bedekt zijn en dat tevens het ondergoed bedekt is. Daarnaast mogen leerlingen en medewerkers geen jassen aan, petten op of andere gezicht bedekkende kleding dragen in de klas en in de school. Deze code geldt ook voor andere activiteiten in het kader van school, zoals stages, reizen, werkweken en excursies.  Hoofddoekjes, gedragen vanuit geloofsovertuiging, zijn toegestaan mits niet gezicht bedekkend.  

    Hoofddoek en veiligheid bij sport en bewegen en scheikunde

    Voor leerlingen die een hoofddoek dragen, gelden bij sport en bewegen de volgende twee mogelijkheden:

    • De strakke hoofddoek waarbij de nek vrij blijft. Hierbij moet eventueel loshangende stof worden opgeknoopt. Deze optie heeft de voorkeur.
    • Wanneer de nek bedekt moet blijven, wordt een speciale sporthoofddoek aangeraden. Die zit strak om het hoofd, heeft een veilige sluiting en is gemaakt van ademde stof. U kunt een dergelijke hoofdoek bestellen via: www.capsters.com. De varianten ‘Skate’ en ‘Aerobics’ voldoen aan onze eisen met betrekking tot veiligheid en hygiëne.

    Als het gaat om scheikunde dan wordt er tijdens de eerste uitleg over het gebruik van de gasbrander er mondeling op gewezen dat alleen katoenen hoofddoeken veilig zijn en dus ook die alleen maar toegestaan zijn.

    Schorsing en verwijdering 

    De meeste leerlingen krijgen nooit met schorsing of verwijdering te maken. Het kan echter zijn dat de rector namens het bevoegd gezag geen andere uitweg ziet dan over te gaan tot schorsing of zelfs definitieve verwijdering van een leerling. Er wordt geschorst wanneer er ernstige inbreuk op het leer- en leefklimaat van de school wordt gepleegd. De rector kan ervoor kiezen intern of extern te schorsen. Hiervan zal altijd melding gedaan worden bij de leerplichtambtenaar en de onderwijsinspectie, wanneer het een schorsing betreft die langer dan een dag duurt.