Onderwijsaanbod en determinatie
Markenhage leidt op voor het diploma vwo, havo en mavo. Met het vwo-diploma kan de leerling worden toegelaten tot het wetenschappelijk onderwijs (wo). Het havodiploma geeft toelating tot het hoger beroepsonderwijs (hbo) en tot het vijfde leerjaar van de vwo-opleiding.
Het mavodiploma (vmbo-tl) geeft de mogelijkheid toegelaten te worden tot niveau 4 op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). De leerling die het mavodiploma behaalt wordt toegelaten tot het vierde jaar van de havo indien:
- hij/zij examen heeft gedaan in een extra algemeen vormend vak (7e vak);
- hij/zij examen heeft gedaan in zes examenvakken en voldoet aan de richtlijnen voor doorstroming, aangegeven binnen VO-Breda.
Over plaatsing in de juiste brugklas (mavo/havo of havo/vwo) beslist de toelatingscommissie op basis van het schooladvies van de basisschool. De determinatie vindt plaats in leerjaar 1. Aan het einde van dit eerste leerjaar wordt een leerling geplaatst in mavo 2, havo 2 of vwo 2 of krijgt een leerling het advies om naar ander onderwijs te gaan. Ook aan het einde van het tweede leerjaar kan een leerling nog overstappen naar een ander (hoger) niveau, mits er wordt voldaan aan de opstroomnormen.
Daltononderwijs
Kernwaarden
Markenhage is een daltonschool. Daltononderwijs is regulier onderwijs dat zich onderscheidt van ander onderwijs door zich te baseren op de volgende kernwaarden:
Een daltonschool is een leefgemeenschap waar leerlingen, leerkrachten, ouders, schoolleiding en bestuur op een natuurlijke en gestructureerde wijze samen leven en werken. Een daltonschool is ook een leeromgeving waar leerlingen en leerkrachten van en met elkaar leren. Doordat leerlingen samen met leerkrachten en medeleerlingen aan hun leertaken werken, leren zij met elkaar om te gaan en leren zij dat zij elkaar kunnen helpen. Het verwerven van kennis en vaardigheden in samenwerking met anderen kan het leren vergemakkelijken. Leerlingen leren dat er verschillen bestaan tussen mensen. Ze leren naar elkaar te luisteren en respect te hebben voor elkaar. Als leerlingen met elkaar samenwerken, ontwikkelen ze sociale vaardigheden en leren ze reflecteren op de manier waarop ze leren, zoals het beoordelen van een eigen inbreng en die van een medeleerling, het aangaan van de dialoog, het leren omgaan met teleurstellingen en het ervaren van een meeropbrengst uit de samenwerking. Het uiteindelijke doel is democratisch burgerschap. Een daltonschool is een oefenplek voor democratisering en socialisering.
Vrijheid/verantwoordelijkheid
"Freedom and responsibility together perform the miracle."
Vrijheid is noodzakelijk om eigen keuzes te kunnen maken en eigen wegen te vinden. Vrijheid in het daltononderwijs is de gelegenheid krijgen om het taakwerk zelf te organiseren. De opgegeven leerstof en de eisen die daaraan worden gesteld, de tijdslimiet, de werkafspraken en de schoolregels vormen de grenzen waarbinnen de leerlingen hun vrijheid leren gebruiken. Een leerling leert verantwoordelijkheid voor zichzelf en zijn omgeving te dragen, als zijn omgeving hem daarvoor de ruimte en mogelijkheden biedt. Door leerlingen meer vrijheid te bieden, kunnen zij eigen keuzes maken en een actieve leerhouding ontwikkelen. Maar vrijheid betekent niet dat alles zomaar kan en mag. Het is een taak van de leerkracht om iedere leerling een structuur te bieden om vrijheid binnen grenzen te leren hanteren. Leerlingen krijgen de ruimte om te ontdekken en te experimenteren, maar worden tegelijk ook geconfronteerd met de relatie tussen wat ze doen en wat dat oplevert. Dat is voor leerlingen een geleidelijk leerproces, waarin zelfkennis en zelfinschatting een grote rol spelen.
EFFECTIVITEIT
Dalton is een "efficiency measure".
Dalton is een maatregel om effectiever te werken: “a simple and economic reorganization of the school”. Helen Parkhurst, de initiator van het dalton-onderwijs, wil met haar Dalton Plan het schoolse leren doelmatiger maken. Daarom zijn effectiviteit en efficiency al vanaf het begin twee belangrijke begrippen. Effectiviteit en efficiency vooronderstellen duidelijkheid over de onderwijsopbrengsten. Parkhurst vindt dat het onderwijs een brede functie heeft. Onderwijs behoort kinderen en jeugdigen ook cultureel en moreel te vormen, zodat ze zelfredzaam en sociaal verantwoordelijk worden: geoefend in, gewend aan en voorbereid op leven, werken en samenleven. Het daltononderwijs is gericht op een effectieve inzet van tijd, menskracht en middelen. Parkhurst wil omwille van de efficiency leerlingen juist verantwoordelijkheid in handen geven. Zij stelt dat als leerlingen een taak krijgen waarvoor zij verantwoordelijkheid dragen en die ze in vrijheid zelf plannen en uitvoeren, het onderwijs dan veel effectiever is dan het stilzit- en luisteronderwijs dat zij zelf doorlopen heeft. Parkhurst maakt in haar Dalton Plan van kinderen als het ware kleine ondernemers, die verantwoordelijkheid leren dragen voor het schoolwerk, hun eigen werk, dat ze in vrijheid uitvoeren.
ZELFSTANDIGHEID
"Experience is the best and indeed the only real teacher."
Zelfstandig leren en werken op een daltonschool is actief leren en werken. Een leerling wil doelgericht werken aan een taak of opdracht en is in staat om tijdens dit leerproces hulp te zoeken indien noodzakelijk. Deze manier van werken stimuleert het probleemoplossend denken van leerlingen. Om later als volwassene goed te kunnen functioneren, moet een leerling leren beoordelen welke beslissingen hij moet nemen en wat de gevolgen daarvan zijn. De keuzevrijheid dwingt een leerling tot het nemen van zelfstandige beslissingen die voor hen effectief en verantwoord zijn.
Reflectie
"I would be the first to hear welcome criticism."
Reflectie, nadenken over je eigen gedrag en je eigen werk, is op daltonscholen belangrijk. Op daltonscholen maken leerlingen vooraf een inschatting van de moeilijkheidsgraad en de tijd van de opdrachten. Achteraf wordt hierover ook een feitelijke beoordeling gegeven en worden in gesprek regelmatig de inschattingen vooraf en de feitelijke beoordelingen achteraf met elkaar vergeleken. In zulke gesprekken kan er dan bijvoorbeeld aandacht worden geschonken aan het feit waarom een kind steeds de opgaven in de taak vooraf moeilijker inschat dan ze (achteraf) blijken te zijn. Op andere aspecten van het werken in de klas wordt op een soortgelijke wijze gereflecteerd. Zo wordt geleidelijk de vaardigheid in het zelfstandig werken en het samenwerken opgebouwd. Het kritisch benaderen van onderwijskundige ontwikkelingen en inzichten is op een daltonschool vanzelfsprekend. Iedere docent die op een daltonschool werkt, reflecteert op zijn/haar onderwijspraktijk en professioneel handelen. Ook op schoolniveau vindt reflectie op de kwaliteit van het daltononderwijs voortdurend plaats.
Het daltonuur
De principes van dalton zijn uiteraard de gehele dag bepalend voor het onderwijs. Extra duidelijk komen ze naar voren in de daltonuren. De reguliere daltonuren zijn er op maandag, woensdag en vrijdag het 4e uur (rood, oranje, groen en geel). In deze lesuren hebben de leerlingen de gelegenheid om zelfstandig te bepalen:
- of zij in stilte zelfstandig willen werken;
- of zij samen met anderen willen werken;
- of zij hulp vragen aan een docent bij een bepaald vak;
- of zij aan de slag gaan met praktijkopdrachten.
Als de leerlingen tijdens een daltonuur samenwerken, leren ze op een natuurlijke wijze elkaar aan te vullen door gebruik te maken van elkaars sterke punten. Naar behoefte kunnen ze in stilte werken, elkaar overhoren en moeilijkheden in opdrachten bespreken en oplossen. Hierbij is steeds een docent aanwezig die geraadpleegd kan worden wanneer daaraan behoefte is.
Een groot voordeel, zowel voor leerlingen als docenten, is het persoonlijke contact tijdens het daltonuur. Dit persoonlijke contact tussen leerling en docent komt de werksfeer ten goede. Daar ligt de grote kracht van het daltononderwijs.
Een bijkomend aspect is dat de gemotiveerde leerling ontdekt dat goed werken in een daltonuur rendeert en de (huis)werkbelasting daardoor kleiner wordt. Bovendien kunnen de leerlingen tijdens de daltonuren, onder begeleiding van een vakdocent, werken aan de vakken waarmee zij moeite hebben.
Het lokalenrooster werkt in het daltonuur met een kleurencode:
Oranje
De leerling komt naar het vakgebonden vragenlokaal, wanneer hij de docent incidenteel vragen wil stellen over de leerstof. De docent is actief, legt uit, loopt rond en begeleidt. (ORANJE = VRAAGLOKAAL, vakgebonden.)
Rood
De leerling werkt zelfstandig. Overleg is niet toegestaan. Vragen aan de docent evenmin. De leerling mag aan alle vakken werken (ROOD = STILTELOKAAL).
Groen
De leerlingen werken in het samenwerkingslokaal in groepjes aan daltontaken of leggen elkaar de reguliere lesstof uit. De docent bewaakt niet de stilte, wel de productiviteit. Tafels en stoelen in het lokaal mogen worden verplaatst wanneer de leerlingen hieraan behoefte hebben (GROEN = WERKLOKAAL).
Geel
Leerlingen voeren practica uit voor vakken als biologie en natuur-/scheikunde, culturele vorming, informatica of extra LO (GEEL = DOELOKAAL).
Het daltonblok
Naast genoemde reguliere daltonuren midden op de dag zijn er ook daltonblokken aan het einde van de dag.
Op dinsdag- en donderdagmiddag zijn er daltonblokken op het 7e en het 8e uur. Op beide dagen zijn er reguliere daltonuren (rood, oranje, groen en geel), maar daarnaast wordt er ook ruimte gemaakt voor andere lesonderdelen en onderwijsprojecten.
Op dinsdag gaat het om een vast aanbod van bijvoorbeeld RET (ondersteuningslessen voor de kernvakken), daltontijd voor de podium- en atelierklassen, de debatclub, de leerlingenraad, werken aan het profielwerkstuk, voorbereidingen van examenreizen. Maar er wordt ook verdieping aangeboden, bijvoorbeeld via de cursus boekhouden of versterkt taalonderwijs (Cambridge voor Engels en DELF voor Frans).
Op donderdagmiddag zijn er onderwijsprojecten van de verschillende vakken en voor de verschillende leerjaren gepland, al dan niet vakoverstijgend. Daarbij valt te denken aan profielmiddagen, verrijkingsstof van de vakken (bijvoorbeeld twee blokken werken aan een project over John F. Kennedy bij het vak geschiedenis of spruitgroente kweken bij biologie), de voorleeswedstrijd, game design, schaken, de cursus reanimatie, cultuurlezingen en examentrainingen. Het is een zeer gevarieerd aanbod, per leerjaar verschillend.
Van de leerlingen wordt verwacht dat zij minstens 10 lesuren per periode aan daltontijd op dinsdag en/of donderdag besteden. Dit kan via reguliere daltonuren, daltontijd voor podium- en atelierklassen en ook bijvoorbeeld via de debatclub. Daarnaast worden leerlingen ingedeeld in onderwijsprojecten op donderdagmiddag. Hoe vaak dit gebeurt, verschilt van periode tot periode. Al deze uren tellen als daltontijd en worden geregistreerd.
De daltonblokken geven leerlingen dus keuzevrijheid in een gevarieerd aanbod van verdieping, verrijking, of waar nodig extra ondersteuning. Een leerling mag en kan, naast de verplichte 10 uur per periode, 4 uur per week op school werken onder professionele begeleiding.
Cultuurprofielschool
Markenhage heeft in het schooljaar 2013-2014 het predicaat cultuurprofielschool gekregen. Dit mag u zien als een kwaliteitskeurmerk. Slechts scholen die zich onderscheidend manifesteren op het gebied van cultuuronderwijs in de breedste zin van het woord komen in aanmerking voor dit predicaat. In 2021 is, na een visitatie vanuit de Vereniging Cultuurprofielscholen, opnieuw een licentie voor 4 jaar afgegeven. Voor nog meer informatie over ons cultuuronderwijs, verwijs ik u naar het cultuurplan dat op deze site staat.
Het reguliere curriculum
Dat leerlingen naar school gaan om iets te leren, spreekt voor zich. Wát leerlingen moeten leren, ligt verankerd in de Wet op het Voortgezet Onderwijs. In principe leren leerlingen op Markenhage inhoudelijk dus precies hetzelfde als op andere scholen. In eerste instantie leiden we op voor het diploma vwo, havo of mavo.
Binnen de Wet op het Voortgezet onderwijs heeft echter iedere school de ruimte om zich op een speciale manier te profileren. Markenhage heeft daarin, naast dalton, een bewuste keuze gemaakt voor cultuur. Naast het ontwikkelen van de intellectuele vermogens van kinderen kiezen we voor de ontwikkeling van hun creatieve en expressieve talenten.
Binnen de reguliere lessen besteden we daarom veel aandacht aan cultuur. Het vak culturele vorming krijgt iedere leerling in de eerste en de tweede klas maar liefst drie tot vijf uur in de week. In die tijd ontwikkelen kinderen hun talenten op het gebied van muziek, tekenen, vormgeving & techniek, beeld & geluid, drama en dans. In de eerste klas volgen de leerlingen de laatste vier vakken elk een periode lang. In de tweede klas maken zij uit deze vier vakken en het vak beeldend een keuze van twee en volgen zij de gekozen vakken een half jaar. In het derde jaar (alleen havo/vwo) kiezen leerlingen ten slotte uit de vier vakken, aangevuld met beeldend en muziek, opnieuw twee vakken die zij weer ieder een half jaar volgen. Op deze manier leren leerlingen kiezen. Daarnaast ontdekken zij waar hun kwaliteiten liggen.
In de bovenbouw hebben de leerlingen ook een ruime keuze aan culturele vakken. In de mavo-stroom kunnen de leerlingen kiezen voor muziek, tekenen of handvaardigheid. In de havo- en vwo-stroom zijn muziek, kunst beeldend en kunst drama culturele keuzevakken.
Onze passie voor cultuur houdt echter niet op bij de lesuren culturele vorming per week. Ook in de reguliere lessen wordt waar mogelijk aandacht besteed aan het culturele aspect van het vak en in de daltonblokken is er ruimte voor cultuur, bijvoorbeeld bij de voorleeswedstrijd, de cursus 3D- printen en de voorbereiding op de reizen. Steeds meer vakken werken samen aan projecten waarin cultuur de leidraad is. Op de BAL-dagen (Buitenschoolse Activiteiten voor Leerlingen) is er altijd een cultureel onderdeel in het programma opgenomen. En door samenwerking met culturele instellingen in Breda e.o. komen leerlingen ook buiten school steeds meer in aanraking met cultuur.
Cultuurklassen
De leerlingen die kiezen voor de cultuurklassen, volgen allereerst gewoon de lessen in hun eigen klas. Naast, en deels in plaats van, die lessen volgen ze een programma van gemiddeld vier uur in de week, dat hun de mogelijkheid biedt te werken aan hun ambities op kunstzinnig vlak. Er zijn twee typen cultuurklassen:
- In de atelierklas ontwikkelen kinderen hun beeldende vermogens. Enerzijds is de atelierklas een verdieping van het reguliere programma van culturele vorming, anderzijds is het een verbreding, waar kinderen kennis maken met disciplines die normaal gesproken niet worden aangeboden in het voortgezet onderwijs (fotografie, keramiek, beeldhouwen, etc.). Elk jaar werken de leerlingen toe naar twee exposities, één op school en één op locatie in de stad.
- In de podiumklas staan drama, dans en zang centraal. Kinderen ontwikkelen hun talenten op deze gebieden, en krijgen in de loop van de opleiding ook diverse workshops over zaken die te maken hebben met theater, zoals licht en geluid, grime, decorbouw en kostuums. Ook werken ze toe naar een voorstelling.
De cultuurklassen kunnen in de onderbouw worden gevolgd. In de bovenbouw hebben de leerlingen de mogelijkheid om in een van de culturele vakken eindexamen te doen.
Cult- en Rockblock
Markenhage biedt buiten het onderwijsprogramma een keur aan cursussen in het
Cult- en Rockblock, bijvoorbeeld lessen zang, drums, (bas)gitaar, toetsen, cursussen fotografie, grime, koken en DJ. Elk jaar treden onze cursisten op tijdens ‘Ready 4 Rockblock’ en op school tijdens de ‘Kul’. Zoals het hoort op een daltonschool, doen onze leerlingen dan veel zelfstandig en ook samen. Het streven is om dit buitenschoolse aanbod steeds wat verder uit te breiden.
Cultuurreizen
Markenhage heeft uitstekende ervaringen met cultuurreizen. Zo gaat vwo 5 naar Rome, havo 5 naar Boedapest en mavo 4 naar Barcelona. Deze reizen hebben als doel leerlingen uit onze (voor)examenklassen nader te laten kennismaken met andere aspecten van een volk, stad en cultuur dan zij in eigen land gewend zijn. Deze buitenlandse excursies zijn dus geen vrijblijvende ‘schoolreisjes’. De leerlingen bereiden zich in groepen voor op een programmaonderdeel van de reis en maken hun eigen reisgids. Daarnaast treden ze tijdens de reis op als expert voor de medeleerlingen. Een en ander bevordert letterlijk en figuurlijk de verbreding van hun horizon. Dat zo’n reis tevens een positieve invloed heeft op de onderlinge verstandhouding, is uiteraard een gewenst neveneffect. De in dit schooljaar geplande cultuurreizen gaan in ieder geval niet door op het gebruikelijke tijdstip, in de week voor de herfstvakantie. Er is een alternatieve reizenweek gepland eind februari voor de reizen van de examenklassen. Het zal zeer afhangen van de ontwikkeling van het coronavirus en de daaruit voortvloeiende maatregelen of de reizen in deze week kunnen plaatsvinden. Mochten de reizen niet doorgaan, dan zullen de reeds betaalde reissommen worden gerestitueerd
Activiteiten
Als cultuurschool bruist Markenhage van de activiteiten. Aankondigingen en verslagen in woord en beeld treft u aan op onze website en in de maandelijkse nieuwsbrief voor ouders/verzorgers: Markantje voor Ouders (MvO). Het overzicht van de belangrijkste activiteiten is terug te vinden op de ‘koelkastflyer’. Alle activiteiten voor leerlingen en/of ouders staan vermeld in de Magister Agenda in de ELO.
Onderwijstijd
Wat valt onder onderwijstijd?
Op de eerste plaats vallen de lessen volgens de lessentabellen hieronder (zie verderop). Markenhage streeft daarbij naar zo min mogelijk lesuitval.
Op de tweede plaats zijn er diverse andere activiteiten die onder de onderwijstijd vallen, zoals de BAL-dagen, maatschappelijke stages, beroepenoriëntatieprojecten, introductiedagen, etc.
Ze zijn soms voor alle leerlingen, soms voor een bepaald leerjaar.
Tot slot zijn er nog de vele activiteiten die voor iedereen toegankelijk, maar niet verplicht zijn. We doelen hierbij op de vele Cult- en Rockblockactiviteiten, musicals, Kul-avonden, feesten e.d. Voor deze activiteiten heeft de directie, in samenspraak met de medezeggenschapsraad, vastgesteld dat ze vallen onder de extra schoolspecifieke onderwijstijd.
Onderstaande lessentabel is in overleg met het personeel van Markenhage, de ouderraad, de leerlingenraad en de deelraad samengesteld en vervolgens door de deelraad goedgekeurd. De onderwijstijd op Markenhage voldoet aan de normen van de overheid.
Sinds 1 augustus 2015 is de nieuwe wet onderwijstijd van kracht. Voortaan wordt er niet meer gekeken naar de gerealiseerde onderwijstijd per leerjaar, maar per opleiding (mavo, havo, vwo).
Minimaal te realiseren onderwijstijd (in klokuren) | Geprognotiseerde onderwijstijd Markenhage in klokuren | |
---|---|---|
mavo | 3700 uren | 3888 uren |
havo | 4700 uren | 5083 uren |
vwo | 5700 uren | 6125 uren |
Lessentabellen
De voor het schooljaar 2024-2025 vastgestelde lessentabellen zijn
(leseenheid: 50 minuten):
*V = verplicht; K = Keuze
Vak | b1 | m2 | h2 | 2 | H3 en V3 V* | m3 V | m3 K | m4 v | m4 k |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ne | 3 | 2,5 | 2 | 2 | 3 | 3 | 3 | ||
Fa | 2,5 | 2 | 2,5 | 2,5 | 2 | 2 | 3 | ||
Du | 3 | 3 | 3 | 2 | 2,5 | 3 | |||
En | 2,5 | 2 | 2 | 2 | 2,5 | 2 | 3 | ||
Gs | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 3 | ||
Ak | 2 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 3 | ||
Wi | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | ||
Na | 2 | ||||||||
Ns1 | 2,5 | 3 | |||||||
Ns2 | 2 | 3 | |||||||
Ns | 2 | 2 | 2 | ||||||
Sk | 2 | ||||||||
bi | 2 | 2 | 2 | 2 | 2,5 | 3 | |||
ec | 2 | 3 | 3,5 | ||||||
mu | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 3 | |||
Te/Ha | 2 | 3,5 | |||||||
Cv | 3,5 | 2 | 2 | 2 | 1,5 | ||||
LO | 3 | 3 | 3 | 3 | 2 | 1,5 | 2 | ||
Lb | 1 | 1 | 2 | 1 | |||||
Ma1 | 1,5 | ||||||||
Ma2 | 3,5 | ||||||||
Ckv | 0,8 | ||||||||
Me | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||
Totaal | 26,5 | 26,5 | 27,5 | 26,5 | 27 | 26,3 | 21 | ||
Dalton | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
De leerlingen van de podiumklas hebben per week extra lesuren voor de vakken drama, dans en zang. De leerlingen van de atelierklas hebben per week extra lesuren voor de vakken 2D, 3D en vrije ruimte.
Lessentabel havo bovenbouw 2021-2022 (Gemeenschappelijk deel )
vak | SBU | Totaal | h4 | h5 |
---|---|---|---|---|
Ne | 400 | 6 | 3 | 3 |
En | 360 | 5,5 | 3 | 2,5 |
Ma | 120 | 1,5 | 1,5 | 0 |
Ckv | 120 | 1,5 | 1,5 | 0,5 |
LO | 120 | 3 | 2 | 1 |
Osb | 40 | - | - | - |
Me | 80 | 2 | 1 | 1 |
Profielwerkstuk | 80 | - | - | - |
Daltonuren | <10> | <5> | <5> | |
Totaal gem. deel | 29,5 | 16,5 | 13 |
Lessentabel havo bovenbouw 2021-2022 (profiel/keuzevakken)
vak | sbu | Totaal | h4 | h5 |
---|---|---|---|---|
Fa | 400 | 6 | 3 | 3 |
Du | 400 | 6 | 3 | 3 |
Gs | 320 | 5,5 | 2,75 | 2,75 |
Ak | 320 | 5,5 | 3 | 2,5 |
Ec | 400 | 6 | 3 | 3 |
WiA | 320 | 5,5 | 3 | 2,5 |
WiB | 360 | 6,5 | 3 | 3,5 |
Na | 400 | 6 | 3 | 3 |
Sk | 320 | 5,5 | 2,75 | 2,75 |
Bi | 400 | 6 | 3 | 3 |
Maw | 320 | 5,5 | 2,5 | 3 |
BSM | 320 | 6 | 3 | 3 |
KA-theorie | 110 220 220 | 2 4 4 | 1 2 2 | 1 2 2 |
Mu | 320 | 6 | 3 | 3 |
If | 320 | 6 | 3 | 3 |
Bec | 320 | 5,5 | 3 | 2,5 |
Totaal | 97,5 | 49 | 48,5 |
Lessentabel vwo bovenbouw 2021-2022 Gemeenschappelijk deel
vak | SBU | Totaal | v4 | v5 | v6 |
---|---|---|---|---|---|
Ne | 480 | 8 | 2,5 | 2,5 | 3 |
En | 400 | 7 | 2,5 | 2,5 | 2 |
Fa/Du | 480 | 8 | 2 | 3 | 3 |
Ma | 120 | 1,5 | 1,5 | 0 | 0 |
Ckv | 160 | 2,5 | 1,5 | 1 | 0 |
LO | 160 | 4 | 2 | 1 | 1 |
Lb | 120 | 1,5 | 1 | 0,5 | 0 |
Osb | 40 | - | - | - | 0 |
Me | 120 | 3 | 1 | 1 | 1 |
Profielwerkstuk | 80 | - | - | - | - |
Daltonuren | <10> | <5> | <5> | <5> | |
Totaal gem. deel | 48,5 | 19 | 16,5 | 15 |
Lessentabel vwo bovenbouw 2021-2022 (profiel/keuzevakken)
vak | sbu | Totaal | v4 | v5 | v6 |
---|---|---|---|---|---|
Fa | 480 | 8 | 2 | 3 | 3 |
Du | 480 | 8 | 2 | 3 | 3 |
Gs | 480 | 8 | 2 | 3 | 3 |
Ak | 440 | 7,5 | 2 | 3 | 2,5 |
Ec | 480 | 8 | 2 | 3 | 3 |
WiA | 520 | 9 | 3 | 3 | 3 |
WiB | 600 | 9,5 | 3 | 3,5 | 3 |
WiC | 480 | 8 | 3 | 3 | 2 |
Na | 480 | 8,5 | 3 | 3 | 2,5 |
Sk | 440 | 7,5 | 2 | 3 | 2,5 |
Bi | 480 | 8 | 2 | 3 | 2 |
Maw | 440 | 6 | 0 | 3 | 3 |
BSM | 440 | 6,5 | 3 | 3 | 0,5 |
KA-theorie | 165 440 360 | 3 6 5 | 1 2 2 | 1 2 1 | 1 2 2 |
Mu | 480 | 8 | 2 | 3 | 3 |
If | 440 | 6,5 | 3 | 3 | 0,5 |
Bec | 440 | 7 | 2 | 3 | 2 |
Totaal | 138 | 41 | 52,5 | 44,5 |
Overgangsnormen
Kwaliteitszorg
Kwaliteit
Markenhage wil zo transparant mogelijk zijn over de kwaliteit van haar onderwijs. Daarom is het goed dat er instanties zijn die aan de hand van objectieve criteria de kwaliteit van het onderwijs meten. Het bekendste onderzoek is dat van de Inspectie van het onderwijs. Momenteel doen alle afdelingen van Markenhage het prima.
Uiteraard hebben wij zelf ook een opvatting over hetgeen goed en minder goed gaat binnen de school. Wij zijn ervan overtuigd dat onderwijskwaliteit niet kan worden gereduceerd tot alleen maar cijfers. Culturele bagage en aandacht voor de mens achter de leerling zijn voor ons ook kwaliteitscriteria. Eenmaal in de drie jaar leggen wij ouders/verzorgers een groot landelijk tevredenheidsonderzoek voor. Leerlingen worden jaarlijks bevraagd.
Daarnaast voeren wij regelmatig gesprekken met leerlingen in zogenaamde leerlingenpanels.
Kwaliteitsverbetering op het gebied van onderwijs en organisatie heeft onze voortdurende aandacht.
Slagingspercentages examenjaren 2023-2024
- Geslaagden voor de afdeling mavo : 95 %
- Geslaagden voor de afdeling havo : 86 %
- Geslaagden voor de afdeling vwo: 97 %
IDU in-, door- en uitstroomgegevens 2024
Leerjaar | Aantal leerlingen per 01-10-2023 | Tussentijds ingestroomd | Tussentijds vertrokken | Einde schooljaar verlaten met bevordering | Einde schooljaar verlaten zonder bevordering | Totaal in het leerjaar per 31-07-2024 | Bevorderd | Niet bevorderd |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 225 | 0 | 0 (0,0%) | 0 (0,0%) | 8 (3,7%) | 217 | 217 (100%) | 0 (0%) |
2 | 228 | 0 | 4 (1,9%) | 1 (0,5%) | 8 (3,7%) | 215 | 204 (94,9%) | 11 (5,1%) |
mavo 3 | 94 | 0 | 0 (0,0%) | 0 (0,0%) | 9 (10,6%) | 85 | 69 (81,2%) | 15 (17,6%) |
havo 3 | 114 | 0 | 2 (1,9%) | 1 (1,0%) | 6 (5,7%) | 105 | 97 (92,4%) | 8 (7,6%) |
havo 4 | 166 | 0 | 1 (0,7%) | 0 (0,0%) | 26 (18,7%) | 139 | 138 (99,3%) | 0 (0,0%) |
vwo 3 | 52 | 0 | 0 (0,0%) | 1 (2,0%) | 1 (2,0%) | 50 | 48 (96,0%) | 2 (4,0%) |
vwo 4 | 38 | 0 | 0 (0,0%) | 0 (0,0%) | 0 (0,0%) | 38 | 32 (84,2%) | 4 (10,5%) |
vwo 5 | 53 | 0 | 0 (0,0%) | 1 (2,1%) | 5 (10,6%) | 47 | 45 (95,7%) | 1 (2,1%) |
Vensters voor Verantwoording/Scholen op de kaart
In het project ‘Vensters voor Verantwoording’ maken scholen in het voortgezet onderwijs afspraken over de manier waarop zij hun schoolprestaties via hun website presenteren. Dit doen zij aan de hand van ruim twintig onderwerpen.
Vanaf 2011 maken de meeste VO-scholen hun schoolgegevens over kwaliteit en sfeer openbaar op een landelijke website. Markenhage neemt daaraan deel, evenals alle andere scholen van Libréon. In de loop van dit schooljaar kunt u de resultaten van het onderzoek bekijken op de website:
Nederlandse Daltonvereniging
Alleen onderwijsinstellingen met een daltonlicentie mogen zichzelf daltonschool noemen. Dat gebeurt na een intensief proces, waarbij scholen stap voor stap het onderwijs en de inrichting ervan aanpassen. Daarbij worden ze regelmatig gevisiteerd door de Nederlandse Daltonvereniging. Om de daltonlicentie te behouden, evalueert de school om de vier jaar op welke manier zij invulling geeft aan de daltonwaarden.
De daltonpedagogiek is geen keurslijf en de Nederlandse Daltonvereniging hanteert geen strakke richtlijnen. Markenhage wordt in schooljaar 2024-2025 opnieuw gevisiteerd. In 2020 is de licentie wederom voor vier jaar verstrekt.