Regels en afspraken

Ziekte, absentie en verlof

ZIEK- EN BETERMELDEN VAN EEN LEERLING

  • Wanneer een leerling de school niet kan bezoeken wegens ziekte, dienen ouders dit bij voorkeur via info@markenhage.nl of telefonisch via 076-5141152, vóór 9.00 uur aan de school te melden. Een leerling die ziek is, moet iedere dag opnieuw worden ziekgemeld. Betermelden is daarom niet nodig.
  • Wanneer een leerling tijdens de schooltijd ziek wordt, neemt de medewerker van het leerlingenloket, indien mogelijk, contact op met de ouders.

SAMENWERKING MET M@ZL (MEDISCHE ADVISERING ZIEK GEMELDE LEERLING)

  • Wanneer een leerling een week of langer ziek is of in één maand driemaal wordt ziekgemeld, dan neemt de mentor contact op met de ouders/verzorgers en hoort hij/zij wat de reden van het ziekteverzuim is.
  • De mentor geeft dan aan dat de leerling wordt verwezen naar de GGD-arts, die een inschatting kan maken of de leerling in staat is naar school te gaan. De GGD-arts kan ook adviezen geven om ziekteverzuim terug te dringen.

TE LAAT KOMEN

Als een leerling te laat op school verschijnt, meldt hij zich bij het leerlingenloket. Wanneer de leerling geen geldige reden heeft, dan dient hij zich de daaropvolgende schooldag om 8.00 uur te melden bij het leerlingenloket. Ook bij ongeoorloofd te laat komen in de overige lesuren moeten leerlingen zich de volgende schooldag om 8.00 uur melden. In het kader van de leerplichtwet hanteren we het volgende beleid:

  • Leerlingen die vier keer te laat komen: leerlingenloket meldt dit bij de
    mentor en die neemt contact op met ouders/verzorgers.
  • Leerlingen die zes keer te laat komen: leerlingenloket stuurt een brief naar huis om de ouders/verzorgers mee te delen dat hun kind regelmatig te laat is en wat de eventuele consequenties kunnen zijn. De mentor en teamleider worden hierover geïnformeerd.
  • Leerlingen die negen keer te laat komen: leerlingenloket doet een
    melding in DUO en aan leerplicht en stuurt hierover een brief naar ouders. Leerplicht onderneemt een eerste actie.
  • Leerlingen die twaalf keer te laat komen: gesprek met leerplicht,
    waaruit een HALT-straf kan voortvloeien.
  • Leerlingen die 15, 20, 25, 30 of meer te laat zijn gekomen:
    de teamleider onderneemt actie richting de leerling en leerplicht.

DOKTERSBEZOEK/VERLOF AANVRAGEN

  • Wij vertrouwen erop dat ouders/verzorgers onder schooltijd geen afspraken maken bij de huisarts, tandarts, orthodontist e.d. als dit niet strikt noodzakelijk is.
  • Als er toch een afspraak nodig is, moet de leerling een briefje met de genoemde afspraak, datum en tijd (van/tot) inleveren bij het leerlingenloket.
  • Als u bijzonder verlof wilt aanvragen wegens een bruiloft, jubileum, uitvaart of vakantie dan dient u als ouder/verzorger hiervoor een schriftelijk verzoek in bij de desbetreffende teamleider. Dit verzoek moet (indien mogelijk) zes weken vóór aanvang van het verlof worden ingediend. Een speciaal formulier hiervoor vindt u op onze website. De desbetreffende teamleider zal vervolgens contact met u opnemen.
  • Als een leerling, om welke reden dan ook, niet kan meedoen met de les LO (gym), moet deze leerling zich aan het begin van de les LO melden bij de docent met een briefje van een ouder/verzorger. De leerling zal echter altijd bij de lessen LO aanwezig moeten zijn, tenzij door de desbetreffende teamleider anders wordt beslist. Als de blessure niet incidenteel is, maar langere tijd zal duren, dient u contact op te nemen met de teamleider om een vervangend traject af te spreken.
  • Aan het einde van het schooljaar verwachten we dat iedere leerling tot de laatste vrijdag van de laatste week beschikbaar is voor school. Aanvragen om eerder op vakantie te kunnen gaan, kunnen in uitzonderlijke gevallen worden gehonoreerd, wanneer het hierboven genoemde formulier zes weken van tevoren is ingediend bij de teamleider. Alleen wanneer bijzonder verlof verleend is, zal het rapport worden opgestuurd naar huis.

Adreswijziging

Wij vragen ouders/verzorgers vriendelijk om wijzigingen in de contactgegevens tijdig aan ons door te geven per e-mail info@markenhage.nl of tel. (076) 5141152. 

NB: vermeld bij het doorgeven van wijzigingen a.u.b. de volledige voor- en achternaam van uw kind en de klas.

Leefregels en afspraken

Een school is een gemeenschap waarbinnen afspraken nodig zijn om optimaal te kunnen functioneren. Deze afspraken staan verwoord in het leerlingenstatuut, dat is terug te vinden op onze website. We hebben afspraken gemaakt over wat we wel doen en wat we niet doen op Markenhage. Uitgangspunt daarbij is respect voor elkaar en de omgeving, verwoord in de volgende uitspraken: 

  • We benaderen elkaar positief.
  • We praten met elkaar en niet over elkaar.
  • We respecteren verschillen.
  • We zijn zuinig op onze en op elkaars spullen.
  • Eten en drinken doen we in de aula. 
    (Flesjes water zijn wel toegestaan in de klaslokalen.) 
  • We ruimen onze rommel op, we zorgen samen voor een schone school.
  • We mogen vrij gebruik maken van onze mobiele telefoon buiten de leslokalen.
  • Als we het lokaal binnenkomen leggen we het mobieltje in de daartoe bestemde opbergruimte. 
  • De docent bepaalt of de mobiele telefoon tijdens de les mag worden gebruikt.

Daaruit vloeien de volgende, nadere afspraken voort:

  • Het gebruik van de mobiele telefoon binnen het leslokaal is niet toegestaan! Alle leerlingen hebben een eigen mobile device (over het algemeen een chromebook) mee naar school. Aan het begin van de les levert elke leerling zijn mobiele telefoon in, in het daartoe bestemde kastje of in de opbergzak. Bij het niet naleven van deze afspraak neemt de vakdocent het toestel in gedurende de les. Na de les krijgt de leerling het toestel terug. De volgende dag moet de leerling zich om 8.00 uur melden bij het leerlingenloket. Ook laptops of chromebooks mogen in de les worden gebruikt als de docent hiervoor toestemming geeft. Buiten de les mag een mobile device worden gebruikt om te informeren, communiceren en registreren. Bellen mag alleen in de aula of op het schoolplein.
  • Tijdens tussenuren, na de lessen en gedurende pauzes mogen de leerlingen niet rondhangen in de gang of het lokaal. Tijdens de pauzes mogen leerlingen gebruikmaken van de mediatheek. Zij moeten dan wel direct na de les naar de mediatheek gaan. Zij mogen, eenmaal in de aula aangekomen, niet meer tussentijds naar de mediatheek. Tijdens de pauzes vinden er namelijk lessen plaats.
  • Het dragen van petten en mutsen in het klaslokaal is niet toegestaan. Eten en drinken is alleen toegestaan in de aula en op het schoolplein; een flesje water is wel toegestaan in het klaslokaal.
  • Het is voor alle leerlingen verboden te roken in of om de school. Markenhage is een rookvrije school.
  • Onderbouwleerlingen (klas 1 t/m 3) mogen het schoolplein niet zonder toestemming van de teamleider verlaten. Leerlingen van klas 4 t/m 6 mogen, als ze geen les hebben, het schoolterrein verlaten. Om deze regeling beter te kunnen handhaven zijn de pauzes verdeeld in de gehele onderbouw (klas 1 t/m 3) en de bovenbouw (klas 4 t/m 6). In de onderbouwpauzes wordt regelmatig gecontroleerd of leerlingen niet het schoolplein verlaten. Leerlingen die dit toch doen, krijgen twee uur corvee.
  • Alle leerlingen hebben een eigen locker waarin zij hun schoolspullen en andere waardevolle artikelen kunnen bewaren. De school behoudt zich het recht voor om, als daar aanleiding toe is, een controle van de lockers te houden. Bij een dergelijke controle zijn altijd twee medewerkers van de school aanwezig.
  • Markenhage heeft de beschikking over drie daltonwerkplekken. Voor drie leergebieden (zaakvakken, exact en talen) is er een ruimte gecreëerd waar leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen gaan of in groepjes aan opdrachten kunnen werken. De leerlingen worden vanuit de aangrenzende lokalen naar de werkplekken gestuurd en de docenten houden gezamenlijk toezicht op hoe daar wordt gewerkt. Het biedt docenten de ruimte om leerlingen die zelfstandig zijn buiten het lokaal te laten werken, zodat er meer aandacht kan worden gegeven aan de leerlingen die in het lokaal achterblijven. 
    Verder is het een werkplek voor bovenbouwleerlingen die een tussenuur hebben. 
    Ook tijdens het daltonuur kunnen deze ruimtes hiervoor worden ingezet. Naast de daltonwerk-plekken zijn ook de mediatheek (beperkt) en de aula (m.u.v. groot rood tijdens het daltonuur) beschikbaar om zelfstandig of in groepen aan de slag te gaan.
  • Huiswerk wordt op Markenhage opgegeven in de vorm van weektaken. In het eerste leerjaar, in alle mavo-klassen en in 2 havo staat deze weektaak genoteerd in de Magister Agenda van de leerling. De weektaak wordt minimaal een week van tevoren door de docent in de Magister Agenda genoteerd. Vanaf vwo 2 en havo 3 worden de weektaken (en soms periodetaken) opgenomen in de studiewijzer, die is terug te vinden in de Magister ELO. Leerlingen zullen van hieruit zelf een planning over de week/weken moeten maken. Toetsen en inleveropdrachten worden altijd, minimaal een week van tevoren, in de Magister Agenda genoteerd. In de onderbouw wordt er regelmatig gecontroleerd of de weektaken zijn uitgevoerd. Als een leerling zijn weektaken niet maakt of boeken vergeet, wordt hiervan een aantekening gemaakt in Magister. Bij meerdere aantekeningen volgt een brief naar huis en een sanctie op school.
  • Mocht een leerling een toets hebben gemist, dan zijn hier op twee momenten in de week inhaaluren voor gepland. De leerling maakt zelf afspraken met de vakdocent wanneer de desbetreffende toets wordt ingehaald. Inhalen tijdens de les of tijdens een daltonuur is niet toegestaan. Het inhalen van toetsen uit de toetsweek vindt op één centraal moment plaats, korte tijd na de desbetreffende toetsweek. Zie hiervoor de Magister Agenda.
  • Voor leerlingen die een hoofddoek willen dragen gelden de volgende twee mogelijkheden voor de gymlessen en voor practica: 
    • De strakke hoofddoek waarbij de nek vrij blijft. Hierbij moet eventueel loshangende stof worden opgeknoopt. Deze optie heeft onze voorkeur.
    • Wanneer de nek bedekt moet blijven, moet de leerling een speciale sporthoofddoek aanschaffen. Die zit strak om het hoofd, heeft een veilige sluiting en is gemaakt van ademende stof.
    • U kunt een dergelijke hoofddoek bestellen via: www.capters.com. De varianten “skate” en “aerobics” voldoen aan onze eisen met betrekking tot veiligheid en hygiëne.

En als er toch iets fout gaat: de klachtenprocedure

Interne procedure

In de vele vormen van communicatie tussen personeel, leerlingen en ouders kan er, ondanks alle inspanningen, soms toch iets mis gaan. Daarom bestaat er een duidelijke klachtenregeling voor het geval dat direct betrokkenen er samen niet uitkomen. In eerste instantie kunt u terecht bij de mentor van uw zoon of dochter. Als er aanleiding toe is, kunt u uw klacht bespreken met de teamleider. De behandeling van een klacht door de locatiedirecteur is binnen de school de laatste mogelijkheid. Binnen De Campus kunt u daarna altijd nog terecht bij de rector. 

Externe procedure

Mocht de interne procedure niet leiden tot een voor u acceptabele afhandeling, dan kunt u uw klacht neerleggen bij de klachtencommissie van het bestuur van Libréon, Postbus 4669, 4818 EB  BREDA, tel. (076) 514 14 05. 

Er zijn diverse andere externe instanties waarbij specifieke klachten kunnen worden neergelegd. Voor een overzicht verwijzen wij naar: 

www.Libréon.nl/LIBRÉON/Klachtenregeling

Veiligheidsbeleid

Markenhage heeft het convenant “Veiligheid en scholen” ondertekend. Dit convenant houdt in dat Markenhage in samenwerking met de scholen van het Regionaal Samenwerkingsverband Breda e.o., politie, gemeente, Openbaar Ministerie en Bureau Halt eenduidige afspraken heeft gemaakt ter voorkoming en bestrijding van overlast, vandalisme en crimineel gedrag, en om een (sociaal) veilig klimaat op en rondom de school te creëren.

Pestbeleid

Pesten wordt op onze school niet getolereerd. De school heeft een protocol opgesteld waarin beschreven is hoe wij kunnen voorkomen dat er wordt gepest op school en welke stappen er worden gezet voor het geval er sprake is van pestgedrag. De school heeft ook een pestcoördinator benoemd in de persoon van mevrouw E. Hoogeveen, de ondersteuningscoördinator van De Campus. Op de website kunt u het pestprotocol vinden: www.markenhage.nl/Markenhage/Veiligheid/fysieke-veiligheid

Vertrouwenspersoon

De scholen op De Campus (Markenhage, Michaël college en Orion Lyceum) streven na dat leerlingen en medewerkers zich veilig voelen tijdens hun studie en werk. De vertrouwenspersonen dragen zorg voor activiteiten die gericht zijn op het voorkomen van ongewenst gedrag in onze school door onder andere voorlichting. Mocht een leerling of medewerker zich onverhoopt slachtoffer voelen van ongewenst gedrag binnen de school, dan kan hij/zij zich wenden tot één van de vertrouwenspersonen. Naast eerste opvang zullen de vertrouwenspersonen samen met de leerling of medewerker op zoek gaan naar oplossingsmogelijkheden voor de ongewenste situatie. Een uitgebreide taakomschrijving van de vertrouwenspersonen vindt u hieronder.

Mevr. I. Raijmaekers
vertrouwenspersoon
Mevr. D. van Schendel
vertrouwenspersoon
Dhr. B. Stoutjesdijk
vertrouwenspersoon
Mevr. S. Wirken
vertrouwenspersoon

Een vertrouwenspersoon is een aanspreekpunt voor leerlingen en hun ouders met klachten over ongewenste omgangsvormen. Op onze school vangt zo’n vertrouwenspersoon de betrokkenen op en begeleidt hij/zij hen bij het zoeken naar een oplossing voor de klacht. Op deze manier levert de vertrouwenspersoon een bijdrage aan het bevorderen en borgen van de sociale veiligheid op Markenhage.

Ongewenste omgangsvormen zijn:

  • seksuele intimidatie,
  • discriminatie,
  • racisme,
  • pesten,
  • agressie.

De vertrouwenspersoon kan een hiermee geconfronteerde leerling op de volgende manieren begeleiden:

  1. Door het voeren van gesprekken: luisteren en de mogelijkheden met bijbehorende gevolgen doorspreken. Hierbij heeft de leerling (samen met zijn/haar ouders) altijd zelf de regie in handen.
  2. Mediatie: meegaan naar gesprekken op verzoek van de leerling (en zijn/haar ouders).
  3. Klachtenregeling begeleiden: de leerling (en zijn/haar ouders) begeleiden in het klachtenproces en op hun verzoek meegaan naar de klachtencommissie.
  4. Doorverwijzen:
    • intern bij pedagogische of organisatorische klachten naar de mentor, docent of teamleider;
    • intern bij problemen in de privésfeer naar de mentor of counselor;
    • extern naar een vertrouwenspersoon buiten De Campus, indien de interne vertrouwenspersonen niet beschikbaar of de externe vertrouwenspersoon de meest aangewezen persoon is.

Daarnaast adviseert de vertrouwenspersoon, gevraagd en ongevraagd, de schoolleiding bij preventiebeleid en een veilig schoolklimaat.