Ondersteuning

Markenhage tracht voor elke leerling een klimaat te scheppen waarin voldoende ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling, het individuele leerproces en de beroepskeuze. Belangrijke elementen daarin zijn: 

  • een sterke betrokkenheid van onze medewerkers bij leerlingen en ouders; 
  • een veilige omgeving waarin leerlingen zichzelf kunnen zijn, zonder discriminatie en pesterijen en waar ze respect en begrip vinden. 

Om dit klimaat extra te bevorderen, hebben we op Markenhage een goed functionerend ondersteuningssysteem met verschillende faciliteiten. Leerlingenzorg is bij ons een taak van alle docenten. We onderscheiden drie vormen van begeleiding: studiebegeleiding, sociaal-emotionele begeleiding en begeleiding op het gebied van oriëntatie op studie en beroep. 

Mentoren

In de begeleiding van leerlingen spelen niet alleen de vakdocenten, maar ook de mentoren een belangrijke rol. De mentor is het eerste aanspreekpunt voor leerlingen en ouders/verzorgers. Elke klas heeft haar eigen mentor. Tijdens een speciaal mentoruur bespreekt hij met de klas of met individuele leerlingen allerlei zaken die van belang kunnen zijn voor het goed functioneren van de leerling en/of de groep. 

De teamleider

De teamleider is verantwoordelijk voor de goede gang van zaken in zijn of haar afdeling. Als ouder kunt u zich wenden tot de teamleider voor bijvoorbeeld verlofaanvragen. In geval van zorgen of eventuele klachten kunt u in eerste instantie terecht bij de mentor van uw zoon of dochter. Als er aanleiding toe is, kunt u vervolgens uw zorg bespreken met de teamleider. 

Reteaching (RET) 

Bij leerlingen met een geconstateerde leerachterstand voor de vakken Engels, Nederlands of wiskunde bieden wij RET aan. De mentor benadert hiervoor de RET-coördinatoren, die bekijken of een leerling plaatsbaar is bij RET. De RET-lessen vinden plaats in de daltonblokken. Het is geen bijles maar extra les om achterstanden weg te werken. Hierbij wordt veel gewerkt met adaptieve digitale methodes. 

Tutorleren

Op Markenhage kennen we het zogenaamde tutorleren. Daarbij helpen leerlingen uit een hoger leerjaar (tutoren) andere leerlingen met kennisoverdracht en vragen over één of meerdere vakken. Tutorleren vindt wekelijks plaats tijdens de daltonuren of in de daltonblokken, meestal startend in periode 2. Er wordt een logboek bijgehouden van de activiteiten. Tutorleren in leerjaar 1 en 2 kan via de mentor worden aangevraagd. Deze speelt de hulpvraag vervolgens door aan de RET-coördinatoren. Voor leerlingen uit leerjaar 3 of hoger geldt dat zij recht op tutorleren hebben, mits er voldoende tutoren beschikbaar zijn. Inzet van tutoren is mogelijk voor leerlingen die voor een bepaald vak een 5 of lager staan. 

Leerlingen uit leerjaar 3 of hoger kunnen zich aanmelden als tutor om leerlingen uit de onderbouw te helpen. Voorwaarden voor aanmelding als tutor: 

  • Een tutor moet voldoende staan voor het vak dat hij wil aanbieden. Een leerling van wie vrijwel zeker is dat hij niet bevorderd wordt, is geen geschikte tutor. 
  • Een tutor stelt zich beschikbaar voor minimaal een volledige lesperiode (8 weken). 
  • Een tutor heeft verantwoordelijkheid voor zijn pupil en spreekt hem ook aan als zaken niet lopen zoals dat zou moeten. 
  • Een tutor moet zelf gemotiveerd zijn tijdens de lessen. 

Voor gemotiveerde leerlingen geldt dat ze per lesperiode kunnen instappen, mits er een tutor beschikbaar is. Op het moment dat de begeleiding door een tutor wordt beëindigd, dan worden ouders hiervan op de hoogte gebracht door de RET-coördinatoren. Een tutorleerling mag niet zelf stoppen met het tutorleren. 

Voor leerlingen uit de hogere leerjaren is er de mogelijkheid om extra ondersteuning te verkrijgen via een top-tutor. Top-tutors zijn studenten, veelal oud-leerlingen van Markenhage, die leerlingen van Markenhage bijlessen kunnen bieden, tegen betaling. In onderling overleg tussen de top-tutor en de leerling wordt hiervoor een geschikt tijdstip gevonden. Markenhage stelt hier een ruimte voor beschikbaar. De organisatie TopTutors zorgt voor een goede match en monitort de afspraken. 

Decanaat 

De decanen begeleiden leerlingen bij verschillende keuzemomenten tijdens hun studie op Markenhage. Zij voeren gesprekken met leerlingen over hun wensen en ambities. Zo ontwikkelen leerlingen een beeld van zichzelf en van hun studie- en beroepsmogelijkheden. Ook houden de decanen zich bezig met de organisatie, coördinatie en evaluatie van de keuzebegeleiding. Daartoe nodigen zij bijvoorbeeld voorlichters, studenten en ouders/verzorgers op school uit om iets te komen vertellen over hun werk of opleiding. 

Verder organiseren de decanen informatieavonden, waarop zij voorlichting geven over de profielkeuze en studie- en beroepskeuzemogelijkheden van de leerlingen. 

Leerlingen kunnen altijd bij de decanen binnenlopen. Voor een uitgebreid gesprek is het verstandig om van tevoren een afspraak te maken.