De school

Grondsteenspreuk

De spreuk hiernaast is door het docentencollege van het Michaël college gemaakt en uitgesproken bij het in gebruik nemen van het schoolgebouw aan de Emerweg 31 in Breda. De spreuk geeft de inspiratie voor het docentencollege weer en is opgeschreven en in de fundering verankerd.

Michaël,
Vandaag leggen wij deze grondsteen.
Hier aan de Emerweg, 
zetten wij onze reis als Michaël college voort, 
dankbaar verbonden met de Campus.
In deze tijd die moed vraagt, 
die ons uitdaagt met onzekerheden te leven 
en uit ongekende mogelijkheden in vrijheid te kiezen.

Op deze plek willen wij in de ontmoeting met de ander 
en in gezamenlijkheid werken:
aan helder inzicht in wat in deze wereld nodig is,
aan het voelend weten over jezelf, de ander en de wereld,
aan het kunnen komen tot liefdevol handelen dat de ander 
en de wereld verder brengt.
Samen de innerlijke geestkracht versterkend
en strijdend door de verharding heen,
zodat we kwetsbaar, aanraakbaar en gevoelig kunnen zijn,
opdat liefde grond en omhulling kan worden, ruimte adem wordt 
en woord tot leven komt.
Wij willen vertrouwen dat de goede krachten van deze tijd 
hier willen helpen om onze taak te vervullen 
en dat Michael werkzaam moge zijn 
in moed 
in wijsheid 
in liefde 
bij ons werk met de aan ons toevertrouwde jonge mensen

- Breda, 8 maart 2017

Contactgegevens

Emerweg 31
4814 NA Breda

(076)543 1 888
info@michaelcollege.nl

www.michaelcollege.nl

Het Michaël College

Het Michaël college in Breda verzorgt voortgezet vrijeschoolonderwijs voor vwo, havo en mavo. De school staat open voor leerlingen van alle gezindten en achtergronden.

Wij ambiëren een excellente school voor voortgezet vrijeschoolonderwijs te zijn. Zowel op het gebied van de cognitieve ontwikkeling als dat van de sociale vorming en de persoonlijkheidsontwikkeling wil de school tot de beste scholen van de regio behoren.

Het Michaël college is de enige aanbieder van voortgezet vrijeschoolonderwijs in de regio West-Brabant. 

Organisatie

Het Michaël College maakt deel uit van de scholengroep “de Campus, samen met Markenhage (Daltonschool) en het Orion Lyceum (Pleion school). Drie scholen, elk met een eigen bijzondere onderwijskundige identiteit, versterken elkaar en bieden meerwaarde door samen te werken. De missie van de Campus luidt: 

''De Campus is dé leerplaats voor het leven voor leerlingen uit Breda en omgeving. Leerlingen van de Campus krijgen kwalitatief hoogstaand en uitdagend onderwijs, waarbij alle ruimte is voor brede talentontwikkeling en persoonlijke vorming. Dit bereiken we samen met leerlingen, medewerkers, ouders én de wereld om ons heen. Leerlingen op de Campus kunnen kiezen uit en gebruik maken van drie onderscheidende ontwikkelingsgerichte onderwijsconcepten. Allen met grote aandacht voor cultuur en wetenschap én gericht op een duurzame en menswaardige samenleving. De diversiteit binnen de Campus brengt een inspiratie en een groot lerend vermogen met zich mee voor alle betrokkenen. 

We zijn voortdurend bezig met ontwikkeling en dagen daarvoor leerlingen en medewerkers uit tot initiatief en samenwerking. We werken in een cultuur van oprechte aandacht, respect, openheid en vertrouwen. Dit zie je terug in alles wat we doen.''

De schoolleiding bestaat uit directie en teamleiders.


Directie:

Mevr. C. Klein
rector
Dhr. R. Joosen
conrector interne organisatie
Mevr. F. Wareman
conrector personeel
M. van de Steenoven
conrector onderwijs


Teamleiders: 

Dhr. M. de Badts
teamleider middenbouw (klassen 7 en 8)
wiskunde
Mevr. I. van der Laan
teamleider bovenbouw (klassen 9 t/m 12)
toneel

Bevoegd gezag

Michaël college is een onderdeel van Libréon. Libréon verzorgt voortgezet onderwijs in Breda en omgeving voor circa 9500 leerlingen verspreid over 14 scholen. Momenteel telt Libréon ca 1150 personeelsleden. Het College van Bestuur wordt gevormd door dhr. B. Buddingh’ en mevr. I. Sluiter. Het CvB wordt ondersteund door dhr.  J. Koppens (bestuurssecretaris).

Libréon (voorheen SKVOB e.o.)
Postbus 4669
4803 ER Breda
Tel: 076-514 14 05
E-mail: info@libreon.nl

Voortgezet vrijeschool onderwijs

Worden wie je bent

In het vrijeschoolonderwijs ligt de nadruk op een veelzijdige en evenwichtige ontwikkeling van de leerling. De basis van de pedagogie van de vrijeschool is de menskunde zoals die geformuleerd is door Rudolf Steiner (1861-1925). Het onderwijs is erop gericht de leerling zicht en grip te geven op de persoonlijke ontwikkeling. Het doel is dat de leerling zich van zijn idealen bewust kan worden en innerlijk vrij kan streven naar de verwezenlijking daarvan. De individuele ontplooiing kan zo leiden tot een creatieve, oorspronkelijke en verantwoordelijke bijdrage aan de samenleving.

De school is een werkplaats voor cognitieve, sociale en maatschappelijke ontwikkeling; een oefenterrein voor het samenleven. Het is een plaats waar leerlingen ‘leren voor het leven’. Onze visie op ontwikkelingsgericht en maatschappelijk relevant onderwijs wordt goed weergegeven in onderstaand citaat:

“De vraag is niet, wat de mens moet kunnen en weten teneinde zich in de bestaande sociale orde te kunnen voegen; maar wel, wat er in aanleg in de mens aanwezig is en in hem ontwikkeld kan worden. Pas dan kan de opgroeiende generatie, de maatschappij steeds opnieuw met nieuwe krachten verrijken" (Rudolf Steiner).'' 

LEREN MET HOOFD, HART EN HANDEN

Het Michaël college verzorgt voortgezet vrijeschoolonderwijs binnen een zesjarig leerplan. Dit leerplan is gericht op cognitieve ontwikkeling, sociale en maatschappelijke ontwikkeling én individuele ontplooiing (persoonlijkheidsvorming). Het Michaël college streeft naar uitstekende resultaten op alle gebieden, inclusief de examens.

Karakteristiek voor het vrijeschoolonderwijs is de benadering waarbij de hele mens aangesproken wordt. De vrijeschool streeft naar een evenwichtige en geïntegreerde ontwikkeling van het ‘denken’, het ‘voelen’ en het ‘willen’. Cognitieve, sociaal/maatschappelijke én kunstzinnig/praktische vorming krijgen gelijke aandacht. Het onderwijs richt zich niet alleen op de vorming van het intellect, maar ook op het beleven van de wereld op een kunstzinnige wijze en op de vorming van de wil, als drijfveer voor het handelen.

De basis voor de brede vorming wordt gelegd door het werken in klassenverband met leeftijdsgenoten. De klas, als sociale eenheid en oefenplaats voor sociale vaardigheden, speelt een centrale rol in de vrijeschoolpedagogie. Leerlingen van verschillende niveaus en met verschillende vaardigheden en competenties, blijven gedurende de eerste jaren zoveel mogelijk bij elkaar in de klas. Er wordt een breed scala aan sociale en maatschappelijke activiteiten aangeboden. 

Vrijeschoolonderwijs meerjarenplan

Het gaat goed met het vrijeschoolonderwijs in Nederland. In de afgelopen 10 jaar zijn we met meer dan 46% gegroeid. Onze 132 scholen bieden inmiddels ruimte aan bijna 33.000 leerlingen.

De Vereniging van vrijescholen is de landelijke organisatie die zich inzet voor de belangen van deze scholen, in de politiek en binnen het onderwijsveld. Daarnaast werkt de vereniging aan thema’s die er voor onze scholen toe doen. Deze zijn opgenomen in het meerjarenplan 2021-2026. Zo is er voor schooljaar 2024-2025 onder meer aandacht voor Onderwijskwaliteit en -ontwikkeling, Diversiteit en toegankelijkheid en Toename van het aantal leraren op vrijescholen.

Wil je meer weten? Volg de ontwikkelingen via de website www.vrijescholen.nl en op sociale media. Ook kun je je via de website aanmelden voor de nieuwsbrief.

Kwaliteitszorg

Het beleid van de school ligt vast in het schoolplan 2020-2024. Zie onze website. Per jaar werken we met ‘activiteitenplannen’, waarin de aandachtspunten per schooljaar genoemd staan.

Het schoolplan komt tot stand in samenspraak met alle betrokkenen: personeel, ouders en leerlingen. De activiteitenplannen worden jaarlijks geëvalueerd. Op basis van die evaluaties en toetsing (o.a. aan het schoolplan) worden nieuwe activiteitenplannen opgesteld.

De onderwijsopbrengsten worden jaarlijks geanalyseerd en beoordeeld binnen de schoolleiding. De resultaten en analyses worden gecommuniceerd met alle docenten. Indien noodzakelijk of gewenst wordt in overleg bijgestuurd of geïntervenieerd. De opbrengsten zijn de laatste jaren in alle opzichten uitstekend. De opbrengsten zijn zichtbaar via de website van de onderwijsinspectie: www.onderwijsinspectie.nl.

In het eerste leerjaar wordt de drempeltoets afgenomen bij leerlingen met een mavo advies, waarvan er wellicht sprake is van leerachterstanden. Ook wordt gescreend op dyslexie. Op basis van de resultaten van deze screening wordt ondersteuning of RT ingericht en aangeboden (zie ook het Campus ondersteuningsplan op de Campus website).

De school gebruikt een aantal externe toetsen en testen ter borging van de kwaliteit van het onderwijs. Een belangrijk instrument is het ‘Cito-volgsysteem 1, 2’. De toetsen worden gebruikt om de opbrengsten van ons onderwijs te kunnen vergelijken met landelijk scores en om onze eigen beoordelingen (proefwerken, rapportcijfers) met de Cito gegevens te kunnen vergelijken. Op deze manier willen we de beide beoordelingssystemen ijken en waarderen.

We nemen halverwege het schooljaar de Cito-1-toets af in klas 7 en de Cito-2-toets in klas 8.

Afstemming van toetsen en werkniveaus binnen het Michaël-Campus examentraject (Campus-traject) vindt plaats door periodiek overleg van docenten op sectieniveau onder leiding van de bovenschoolse sectieleider en verantwoordelijkheid van de Teamleider bovenbouw.

De school maakt gebruik van het kwaliteitszorgsysteem van de stichting LIBRÉON, het bevoegd gezag waaronder zij valt. Daarin is o.a. de gesprekscyclus van het personeel(ontwikkel- en beoordelingsgesprekken) opgenomen en een systeem van interne audits.

Tevredenheidsonderzoeken leerlingen en ouders

De school neemt deel aan ‘Vensters voor verantwoording’. In dit kader worden jaarlijks tevredenheidsonderzoeken onder ouders en leerlingen afgenomen. ‘Vensters’ is te benaderen via: www.schoolvo.nl.

Leerlingen

Het Michaël college heeft een actieve leerlingenraad. Ongeveer twee leerlingen van elke klas (vanaf klas 8) hebben zitting in deze raad. De raad wordt begeleid door een docent. Er is geregeld overleg met de locatiedirecteur. De leerlingenraad was in de afgelopen jaren onder andere actief betrokken bij het kantine aanbod en het opstellen van de leefregels. Zij organiseren ook jaarlijks een of meerdere schoolfeesten. Daarnaast is er vanaf schooljaar 2021-2022 een breed leerlingenpanel dat eens in de 2 maanden met de schoolleiding spreekt.

Ouders

Er is een actieve oudervereniging, de VOBW en een klassenouderoverleg. De schoolleiding van het Michaël college neemt deel aan de besprekingen van het bestuur van de VOBW en het klassenouderoverleg. Er is een actieve leerlingenraad, die ook regelmatig overleg heeft met de locatiedirecteur.

VOBW

In het begin van het schooljaar ‘96/’97 is door ouders van bovenbouwleerlingen een vereniging opgericht, die zich ten doel stelt voortgezet onderwijs in de geest van Rudolf Steiner te bevorderen en in stand te houden. Ouders die hun kinderen aanmelden als leerlingen van de bovenbouw, kunnen zich tegelijkertijd aanmelden als lid van de Vereniging Ouders Bovenbouw West-Brabant (VOBW).

De overheidssubsidie is bij vrijeschoolonderwijs niet voldoende om alle extra vakken en activiteiten te bekostigen. Daarom wordt een vrijwillige ouderbijdrage gevraagd die wordt geïnd door de oudervereniging. De vastgestelde bijdrage is het bedrag per leerling dat nodig is om de kunst- en praktijkvakken, werkweken, excursies en stages te kunnen verzorgen. Ook het salaris van extra leerkrachten en bepaalde materiële uitgaven (leermiddelen en materialen) worden hiermee bekostigd. Met deze bijdragen worden ook alle uitgaven voor de werkweken en vrijwel alle excursies en buitenschoolse activiteiten voldaan. Uitzondering is de kunstreis in klas 12, waarvoor een eigen bijdrage van ongeveer € 450,- à € 550,- wordt gevraagd.

Jaarlijks wordt het bedrag van de vrijwillige ouderbijdrage vastgesteld door het bestuur van de VOBW met instemming van de algemene ledenvergadering. De vereniging gaat ervan uit dat elke ouder zijn/haar financiële verantwoordelijkheid neemt, zodat het vrijeschoolonderwijs aangeboden kan blijven worden. Als de hoogte van het bedrag een bezwaar is, wordt gevraagd om dat wat mogelijk is te betalen. Er is een kortingsregeling als er meerdere kinderen uit één gezin vrijeschoolonderwijs volgen. De rector legt jaarlijks aan het bestuur van de VOBW verantwoording af voor de besteding van de ouderbijdrage. Voor details kan de jaarrekening van de VOBW worden geraadpleegd.

Naast deze praktische zaken is het ook een taak van de vereniging zich te ontwikkelen tot geestelijk mededrager van het gedachtegoed van Rudolf Steiner. Op deze manier biedt de VOBW een stevige bedding voor de wilsimpuls die de

realisatie van de bovenbouw mogelijk maakt. Vragen en opmerkingen kunnen gericht worden aan onderstaand mailadres.

Het bestuur van de VoBW
VoorzitterCarolijne Klunne
Secretaris

Danielle Obbens

Penningmeester

Benjamin Kuijten

LedenEls Faasse
Saskia Maassen 
Linda van der Pluijm
Viviana de Bruijn
Algemeeninfo@vobw.nl