Regels en afspraken

Schoolregels 

De lesdag

De lesdag duurt van 8.00 tot 17.00 uur. Leerlingen dienen binnen deze tijd beschikbaar te zijn voor het onderwijs. Ook het inhaal-uur en het LWOO-uur horen tot de lestijd. Roosters kunnen in de loop van het schooljaar veranderen. Er kunnen dus geen vaste buitenschoolse afspraken gemaakt worden voor 17.00 uur. Houdt u daar rekening mee bij het plannen van buitenschoolse activiteiten.

Lesverzuim 

De ouders/verzorgers zijn wettelijk verplicht om ieder verzuim te melden. Zij dienen ernaar te streven lesverzuim, in verband met bijvoorbeeld doktersbezoek, zoveel mogelijk te beperken. Indien lesverzuim toch noodzakelijk is, moet dit ruim van tevoren schriftelijk worden gemeld melden bij de receptie/administratie. Ziekmeldingen moeten op de eerste dag telefonisch worden gemeld tussen 8.00 - 9.00 uur. Absentie wordt geregistreerd in Magister.

Ziek naar huis

Als een leerling in de loop van de dag ziek wordt en naar huis wil, moet hij/zij zich melden bij het leerlingenloket. De leerling krijgt een groen briefje mee naar huis. Bij terugkeer op school wordt het briefje, met opgave van reden en ondertekend door een ouder/verzorger, ingeleverd bij de receptie. Vanaf dat moment wordt de leerling ‘beter’ gemeld. 

Te laat komen 

Leerlingen die te laat komen op school of later op de dag te laat komen in een les, melden zich met opgave van reden bij het leerlingenloket. Zij krijgen dan een te laat-briefje mee. In de klas wordt dit briefje aan de docent gegeven. Bij ongeoorloofd te laat komen meldt de leerling zich de volgende ochtend om 8.00 uur bij de receptie. Alle verzuim wordt gemeld aan de teamleider. Het te laat komen wordt geregistreerd wordt geregistreerd in Magister. Veelvuldig te laat komen door de inspectie als ongeoorloofd verzuim gezien. De school is verplicht dit te melden bij de leerplichtambtenaar.  

Huiswerk niet in orde, spullen niet bij zich, werkstukken en schriften niet af

Als een leerling zijn/haar huiswerk niet in orde heeft kan de leerling van de docent de opdracht krijgen om het gemiste werk alsnog te maken tijdens het inhaal-uur. Bij gemiste toetsen, het niet tijdig inleveren van werkstukken, boekbesprekingen, stageverslagen en periodeschriften, kan de leerling ook worden verwezen naar het wekelijks inhaal-uur om het werk alsnog af te maken. 

Agenda

Docenten geven tijdens de lessen in de klas huiswerk op. Ook geven ze aan wanneer proefwerken afgenomen worden en over welke stof dat gaat. Deze informatie moet door de leerlingen altijd in de eigen agenda worden opgenomen. De leerlingen van klas 7 en 8 werken vanaf schooljaar 21-22 met de 1Blik agenda. Ouders en leerlingen krijgen voorlichting op school over de werkwijze. Leerlingen in klas 9 en 12 kunnen facultatief gebruik maken van deze agenda. De school verstrekt deze agenda’s gratis. 

Het huiswerk en de proefwerken worden ook in Magister vermeldt. Afspraken rondom toetsen:

  • Toetsen/ opdrachten voor cijfer worden minimaal een week van tevoren in Magister gezet.
  • Maximaal aantal toetsen/opdrachten voor een cijfer:
  • klas 7 en 8: maximaal 4 per week
  • klas 9 en 10: maximaal 5 per week (PTA kalender volgend)
  • Toetsen of opdrachten die niet (tijdig) in Magister staan, mogen niet worden afgenomen.
  • Cijfers van een toets staan binnen 2 weken in Magister. 
  • Toetsen (behalve vocabulaire SO ’s) worden altijd nabesproken. Leerlingen kunnen hun werk inzien, waardoor ze leren wat ze al wel beheersen en wat nog niet.
  • Periodeschriften staan binnen 3 weken in Magister

Roosters en spijbelen

Aan het begin van het schooljaar ontvangt elke leerling een rooster. Gedurende het jaar zijn wijzigingen mogelijk. De hierop aangegeven lessen moeten gevolgd worden. Het zich onttrekken aan deze verplichting zonder geldige reden wordt gezien als spijbelen. Voor elk gespijbeld uur dient minimaal één uur te worden ingehaald. Spijbelen wordt gemeld aan de leerplichtambtenaar.

Buitengewoon verlof 

Extra vakantieverlof kan alleen worden aangevraagd indien één van de ouders door de aard van het beroep niet op vakantie kan in de daarvoor aangewezen schoolvakanties. Het gaat om de enige gezinsvakantie van dat jaar. De aanvraag dient vergezeld van een werkgeversverklaring minimaal zes weken van tevoren bij de betreffende teamleider ingediend zijn. De verlofperiode mag maximaal 10 schooldagen beslaan. De eerste twee weken van het nieuwe schooljaar mag er geen verlof gegeven worden. Aanvragen van meer dan 10 schooldagen dienen door de leerplicht-ambtenaar te worden behandeld. Op onze website kunt u buitengewoon lang,- of kort verlof aanvragen via de te downloaden formulieren.

Volgens de leerplichtwet mogen wij als school in principe geen verlof verlenen buiten de reguliere vakanties om. Voor bijzondere omstandigheden, zoals verhuizing of overlijden van een familielid, mag dit wel. Ouders/verzorgers dienen een verzoek tot verlof langer dan een dag, indien mogelijk uiterlijk twee weken voor ingang van verlof, schriftelijk in te dienen bij de teamleider via de eerdergenoemde te downloaden formulieren. 

Verwijdering uit de les

Wanneer een leerling uit de les verwijderd wordt, meldt hij zich bij de teamleider. De leerling krijgt dan een ‘rode brief’. Aan het einde van de les gaat de leerling naar de desbetreffende docent terug. Er wordt met de leerling gesproken en eventueel passende maatregelen opgelegd. Bij de 3e keer verwijdering worden de ouders per brief op de hoogte gebracht met een waarschuwing voor de gevolgen van het 4e rode briefje, namelijk een interne schorsing van maximaal één dag. Verwijdering uit de lessen wordt ook geregistreerd in Magister. 

Het inhaal-uur

Er is wekelijks een inhaal-uur ingeroosterd. Afhankelijk van het rooster wordt dit ingepland. Als een leerling naar dit inhaal-uur is verwezen, is het een verplicht uur. Afwezigheid wordt dan ook beschouwd als spijbelen. Als het inhaal-uur niet aansluit bij het lesrooster van de leerling en er dus tussenuren zijn; is dit geen ontbindende voorwaarde. De leerling die verwezen is naar het inhaal-uur registreert zich via Magister. 

Magister

In ons leerlingvolgsysteem Magister worden alle onderwijsresultaten genoteerd. Vanaf vorig schooljaar werken we met een doorlopend cijfergemiddelde. Informatie en rapportages in Magister zijn ook door ouders en leerlingen in te zien middels het invoeren van een persoonlijke inlogcode. 

Pauzes 

Tijdens de pauzes kunnen leerlingen binnen in de aula en buiten op het schoolterrein verblijven. Het is echter niet toegestaan voor leerlingen om bij de fietsenstalling te pauzeren. Leerlingen van de klassen 7 t/m 9 mogen het schoolterrein niet verlaten gedurende de schooltijd. Leerlingen van de klassen 10 t/m 12 mogen dit wel, op voorwaarde dat zij zich houden aan de algemene fatsoensregels en wettelijke voorschriften.   

Eenmaal per week zal jongerenwerk tijdens de grote pauze activiteiten organiseren voor onze leerlingen met als doelstelling de leerlingen uit hun telefoon te halen en samen actief te zijn.

Alle leerlingen hebben 1x per jaar, een week pauzecorvee (rooster op raam leerlingenloket Aula).

Leerlingen zitten tijdens de pauze niet op tafels. 

Op en rond de trap (2e verdieping) ontstaan na pauzes regelmatig ophopingen van leerlingen op een hiervoor te klein gebied. In verband met de veiligheid blijven leerlingen in de aula/ op de trap van de aula totdat de docenten de lokaaldeuren openzetten (3e en 6e lesuur). Dit is het signaal om naar de les te gaan. Eerder mag je als leerling niet naar boven. 

Leefregels

Op het Michaël college vinden we het belangrijk dat je:
zorg draagt voor jezelf
zorg draagt voor elkaar
zorg draagt voor de omgeving

Omgeving en sociale omgang:

  1. “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook de ander niet”.
  2. We houden het gebouw en de spullen die erin staan heel en netjes.
  3. We zijn zuinig op onze en elkaars spullen.
  4. We houden onze omgeving schoon en ruimen rommel op.
  5. We benaderen elkaar positief.
  6. We praten met elkaar en niet over elkaar.
  7. We respecteren elkaars verschillen.
  8. Uitingen van intimiteit horen in de intieme sfeer.
  9. We dragen gepaste kleding, die anderen niet mag afleiden van het leren/werk of aanstootgevend is.

Eten, drinken, kauwgom etc. 

Eten, drinken is uitsluitend gedurende de pauzes in de aula en op het schoolplein toegestaan. Buiten deze tijden en plaatsen niet. Water mag echter wel tijdens lessen gedronken worden. Het kauwen op kauwgom is aan de docenten zelf om te bepalen of dit in hun les is toegestaan. Chips en energydranken zijn niet toegestaan in het gebouw. Leerlingen mogen geen eten laten bezorgen op school (tenzij met toestemming van een medewerker).  Petten zijn op school niet toegestaan. 

MOBIELE DEVICES

  • Het gebruik van de mobiele devices (telefoon, draadloze oortjes, koptelefoons en smartwatches) zijn gedurende de hele dag op het gehele schoolterrein niet toegestaan. Op school geldt de regel "thuis of in de kluis" . Bij binnenkomst worden de devices door de leerling opgeborgen in de kluisjes.
  • Bij ongeoorloofd gebruik wordt als volgt te werk gegaan:
    • de leerling wordt door een medewerker verwezen naar de dichtstbijzijnde receptie
    • de leerling zet de device uit
    • de leerling plaatst de device in een beschermhoes
    • de medewerker schrijft de naam van de leerling op de beschermhoes
    • de leerling ontvangt de device tussen 16.00-16.15 uur terug nadat hij/zij de device weer heeft ontgrendeld.
    • ingeleverde devices kunnen dagelijks worden opgehaald op de Centrale Receptie (bouwdeel Markenhage)
    • in magister wordt melding gemaakt van het ongeoorloofd gebruik van een of meerdere devices
    • wanneer sprake is van meerdere keren ongeoorloofd gebruik volgen er zwaardere sancties



    Roken en vapen
    De Campus is rookvrij hetgeen betekent dat er in de school en op het gehele schoolterrein niet mag worden gerookt en/of gevapet. Ook mag er niet worden gerookt/gevapet in het zicht van de school.